În decursul serii de marți, Emilia Șercan a afirmat că a fost amenințată, sugerându-i-se să se oprească din proiectele pe care le are în desfășurare.
Anunțul a fost făcut de jurnalistă pe pagina sa de Facebook, unde a atașat și o captură de ecran cu mesajul primit pe telefonul personal. ”Trimitem acest mesaj cu scopul de a preveni ceea ce va urma, totul depinde de tine. Oprește toate activitățile pe care le ai în desfășurare… dacă nu vrei să urmeze calvarul”, se arată în SMS. Șercan a precizat că o parte din text este cenzurat, întrucât dorește să-i protejeze pe cei apropiați.
Pe acest fond, organizația internațională Reporteri fără Frontiere, împreună cu ActiveWatch, au trimis scrisori către ministrul de Interne al României și inspectoral general al Poliției. Cele două organizații le-au transmis astfel autoritățile române o invitație să ia măsurile necesare pentru protejarea Emiliei Șercan.
În cazul în care jurnalista, cu o experiență de peste 20 de ani în presă, ar păți ceva, responsabile vor fi autoritățile, au mai transmis RSF și ActiveWatch.
”Amenințări cu moartea primite de un jurnalist de investigație
În atenția doamnei Carmen Dan, Ministru de Interne
În atenția domnului Ioan Buda – Inspector General al Poliției Române
Stimată doamnă Dan,
Stimate domnule Buda,
Vă scriem în numele Reporteri fără Frontiere (RSF) și al ActiveWatch privind cazul dnei Emilia Șercan, jurnalist de investigație în România de peste 20 de ani, profesor asistent la Facultatea de Jurnalism și Studii de Comunicare din cadrul Universității din București în ultimii 7 ani și jurnalist freelancer pentru portalul PressOne.ro.
Emilia Șercan a primit amenințări cu moartea luni seara, 15 aprilie, ora 21:05, prin intermediul unui mesaj text pe telefonul mobil (a se vedea captura foto de mai jos; o parte a mesajului a fost cenzurată în această comunicare publică, deoarece Emilia nu dorește să creeze și mai mult stres pentru familia sa): „Trimitem acest mesaj cu scopul de a preveni ceea ce va urma, totul depinde de tine. Oprește toate activitățile pe care le ai în desfășurare… dacă nu vrei să urmeze calvarul. (…)”
După cum știți cu siguranță, doamna Șercan a publicat pe larg despre doctorate plagiate ale unor oficiali de rang înalt (cum ar fi: un vicepremier, doi miniștri de interne, un ministru al apărării, un ministru al educației, un ministru al sănătății, un prim adjunct al Procurorului General al României, un șef al Inspecției Judiciare, politicieni, judecători, rectori, generali de servicii secrete și chestori de poliție), însă activitatea sa s-a concentrat în ultimele săptămâni asupra unor membri ai Poliției Române și ai Academiei de Poliție. Pare evident că munca sa este explicația acestor amenințări și că autorii acestora doresc să o intimideze pentru ca ea să-și oprească investigațiile jurnalistice.
Doamna Șercan a anunțat poliția română despre aceste amenințări.
Vă scriem astăzi pentru a vă invita să luați toate măsurile adecvate pentru a o proteja pe Emilia Șercan, pentru a vă asigura că jurnalistul este în siguranță, pentru a vă asigura că investigația polițiștilor legat mesajele amenințătoare va fi eficientă și pentru a condamna public aceste mesaje.
Dacă siguranța Emiliei Șercan va fi pusă în pericol, noi, RSF și ActiveWatch, vom considera că autoritățile române sunt responsabile de faptul că nu au acționat și că nu au luat imediat măsurile adecvate pentru a proteja jurnalistul. Rămânem la dispoziția dvs. pentru a discuta această problemă, în așa fel încât să răspundeți cât mai curând posibil acestei solicitări.
Pauline Adès-Mével
Head of EU-Balkan desk of Reporters Without Borders (RSF)
Liana Ganea
Director al Programului FreeEx al ActiveWatch”
Ulterior,
șefa MAI, Carmen Dan, a postat pe rețeaua de socializare Facebook un mesaj pentru a asigura că a solicitat Poliției Române
”să întreprindă toate demersurile pentru ca autorul sau autorii amenințării să fie identificați rapid”. Totodată, între ministrul Afacerilor Interne și jurnalista Emilia Șercan ar fi avut loc o discuție, prilej cu care Carmen Dan ar fi rugat-o
”să aibă tăria să continue anchetele jurnalistice, indiferent de numele și funcțiile persoanelor vizate”.
Articole asemănătoare
Folosești Gmail? Iată 10 funcții de care poate nu știai
Activism intern marca Google: peste o mie de angajați cer mai multă transparență
Rusia amendează Google cu peste 360 de milioane de dolari
R/russia, subredditul unde dubiile europenilor privind NATO se întâlnesc cu propaganda rusă
Editiadedimineata.ro: Andreea Berecleanu părăsește Antena 1. Cine îi va lua locul