MAI cere ANCOM blocarea primului site care promovează informații false

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ar fi trimis prima solicitare către ANCOM pentru a bloca un site care promovează informații false.

Anunțul a fost făcut de către Grupul de Comunicare Strategică, citat de către G4Media.ro. Conform comunicatului prezentat de publicația online, site-ul Știridemoment.ro ar fi publicat mai multe știri care conțin dezinformare și induc panică.

Într-unul dintre exemple, articolul cu titlul ”Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl”, de pe 15 martie, prezintă o declarație făcută de către proprietarul grupului Mobexpert pe pagina sa de Facebook, care anunța închiderea magazinelor sale, și nicidecum vreo informare oficială cu privire la unitățile comerciale amintite în titlu.

O altă situație prezentată de către Grupul de Comunicare Strategică în comunicatul preluat de G4Media.ro este a articolului “Guvernul pregătește în secret o mega-operațiune de aducere în țară a unor români din mai multe țări”. Autoritatea explică că ”în corpul știrii sunt citate surse, nefiind indicată nicio sursă oficială. Informațiile sunt fără fundament”.

Este important de menționat că deținătorul domeniului stiridedomoment.ro, înregistrat la ROtld, nu poate fi aflat de către public, întrucât acesta a înregistrat domeniul pe persoană fizică și identitatea sa este protejată în baza GDPR.

Puteți citi întregul comunicat pe site-ul MAI. 

Amintim faptul că organizația non-guvernamentală ActiveWatch a atras recent atenția asupra articolului 54 din Decretul Prezidențial numărul 195/2020. Într-o postare de pe social media, ONG-ul pentru drepturile jurnaliștilor susține că ”Niciodată nu trebuie ca guvernul să aibă puterea de a stabili adevărul unei informații. Aceasta forță o au numai dictaturile”. 

ActiveWatch oferă și variante autorităților în lupta cu propagarea informațiilor false: ”transparența instituțională, comunicarea de către autorități a deciziilor și a informațiilor prin intermediul experților, implementarea corectă și în regim de celeritate a reglementărilor în audiovizual de către Consiliul Național al Audiovizualului”. 

Decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României instituie și posibilitatea cenzuriiDeși…

Gepostet von ActiveWatch am Montag, 16. März 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *