Raport RSF: Numărul de jurnaliști uciși, în creștere

Cel mai recent raport al organizației Reporteri fără Frontiere întărește o idee discutată în ultimele luni: că jurnalismul devine o meserie din ce în ce mai periculoasă, spre deosebire de anii trecuți.

De exemplu, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, până în prezent au fost uciși 80 de jurnalişti, cu 15 mai mulți decât în 2017. Dintre aceștia, mai mult de jumătate au fost asasinați, excluzându-i pe cei care se află în zone de război.

RSF a mai subliniat faptul că dintre cei 80, 63 erau jurnaliști profesioniști, 13 au fost jurnalişti nonprofesionişti, în timp ce patru erau colaboratori. S-a remarcat și că majoritatea victimelor erau de sex masculin (77).

Nici motivele n-ar fi întâmplătoare, spune organizația non-guvernamentală cu sediul la Paris: peste 50% dintre ziariștii uciși pe parcursul anului 2018 ”au fost în mod intenţionat luaţi ca ţintă şi asasinaţi”. 

Atunci când vine vorba de jurnaliștii închiși, Reporteri fără Frontiere a observat că cei mai mulți sunt nonprofesioniști. Ca și în cazul atacurilor violente, și numărul celor reținuți de autorități a crescut: 348 comparativ cu 326 în 2017 (+7%). În topul țărilor cu cei mai mulți jurnaliști arestați se află Iran, Arabia Saudită, Egipt, Turcia şi China.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *