China și Rusia s-ar afla în spatele campaniilor de dezinformare privind COVID-19, afirmă UE
Uniunea Europeană susține că în spatele campaniilor de dezinformare privind pandemia de COVID-19 s-ar afla China.
Un raport publicat în decursul acestei săptămâni arată faptul că Rusia și China sunt principalele state vinovate de promovarea unor mesaje toxice și a unor informații false cu privire la virusul SARS-CoV-2, prin ”operațiuni de influențare și campanii de dezinformare în UE, în vecinătatea acesteia și la nivel global”, conform Bloomberg.
Mai mult decât atât, oficialii Uniunii arată că cele două state s-au folosit de ”lacunele de cunoaștere [privind noul coronavirus – n.r.]” pentru ”reproducerea unor narațiuni false sau înșelătoare”.
Vera Jourova, comisar european pentru Justiție, protecția consumatorului și egalitate de gen, a atras atenția asupra pericolului pe care infodemia îl reprezintă. ”Pandemia a arătat că dezinformarea nu dăunează numai sănătății cetățenilor noștri, ci și sănătății democrațiilor noastre”, a spus miercuri aceasta.
Documentul indică că Rusia și China ar fi promovat narative similare, precum afirmația că ar exista laboratoare secrete americane în statele europene din fostul bloc sovietic.
”Dacă avem dovezi, nu ar trebui să ne ferim să dăm nume și să facem de rușine”, a mai spus Jourova.
Totuși, e important de menționat că documentul nu a vizat doar cele două state. Raportul UE a făcut referire și la dezinformarea promovată de Casa Albă, cum ar fi afirmația că ingererarea clorului ar putea fi un tratament viabil.
Deși nota nu conține numele președintelui SUA, pasajul face referire la momentul în care Donald Trump a sugerat ca pacienții cu COVID-19 să fie injectați cu dezinfectanți.
Este pentru prima oară când Uniunea Europeană adoptă o poziție atât de dură față de China, în legătură cu tentativele de manipulare a opiniei publice. La sfârșitul lunii aprilie, un raport al UE privind răspunsul Beijingului la SARS-CoV-2 a fost modificat, după ce diplomații chinezi ar fi convins oficiali ai UE să folosească o exprimare mai blândă. The New York Times precizează că varianta inițială a documentului era asemănătoare cu articolele de presă care arătau cum încearcă Beijingul să manipuleze.
Articole asemănătoare
Google experimentează cu eliminarea publicațiilor australiene din rezultatele căutărilor
WordPress, problemă cu un plugin popular
UE acuză Google că și-a abuzat poziția dominantă din piața de reclame online
Piața Obor, în paginile Financial Times: „Cumpăr o salată frumoasă, untoasă. Nu există salată în Anglia în zilele noastre”
Editiadedimineata: Putin îl felicită pe Biden și este pregătit de colaborări. Care este mesajul liderului de la Kremlin către președintele ales american