Înalt oficial de la Casa Albă, dezvăluiri sub anonimat: „Fac parte din rezistenţa din interiorul administraţiei Trump”

Cotidianul The New York Times a publicat miercuri un articol de opinie intitulat „Fac parte din rezistenţa din interiorul administraţiei Trump” scris de „un oficial american de rang înalt”, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, la cererea acestuia.

Această practică este fără precedent, iar publicația recunoaşte explicit că publicarea unui editorial dintr-o sursă confidenţială este neobişnuită, dar îşi motivează decizia prin importanţa dezvăluirilor şi prin riscul ca, dacă şi-ar face cunoscută identitatea, autorul să fie demis.

nytimes.com

În articol se arată că în cadrul administraţiei Trump „există oameni care încearcă să împiedice ca unele din intenţiile preşedintelui Donald Trump să fie puse în practică”. Cei implicaţi consideră că prima lor datorie este cea faţă de ţară, susţine autorul.

„Dată fiind instabilitatea pe care au văzut-o mulţi, s-a discutat pe şoptite în Cabinet despre invocarea celui de-ale 25-lea Amendament, care ar declanşa un proces complex de demitere a preşedintelui. Dar nimeni nu a dorit să precipite o criză constituţională. Aşa că vom face tot ce putem ca să dirijăm administraţia în direcţia corectă până când – într-un fel sau altul – se termină”.

„Vrem ca administraţia să aibă succes şi cred că multe din politicile sale au făcut deja America mai sigură şi mai prosperă. Însă credem că prima noastră datorie este faţă de această ţară, iar preşedintele continuă să acţioneze în mod dăunător sănătăţii republicii noastre”, mai scrie oficialul protejat de anonimat.

Trump a catalogat articolul drept „un editorial laş” şi a numit The New York Times un ziar „falimentar”.

Amendamentul 25

Potrivit Amendamentului 25vicepreşedintele şi majoritatea cabinetului sau a unei alte structuri prevăzute prin lege de Congres pot declara în scris că preşedintele „este incapabil să exercite atribuţiile şi îndatoririle funcţiei”. Amendamentul nu a fost folosit niciodată pentru demiterea unui preşedinte.

Celebrul ziarist american Bob Woodward a vehiculat la rândul său ideea unei opoziții interne în interiorul Casei Albe, în cartea Fear: Trump in the White HouseVolumul urmează să apară pe 11 septembrie, dar CNN a difuzat marţi fragmente din text. Potrivit lui Woodward, unii consilieri apropiaţi ai lui Trump ar fi luat măsuri extraordinare la Casa Albă pentru a încerca să oprească o parte din „cele mai periculoase impulsuri ale sale”, mergând atât de departe încât la un moment dat au decis să ascundă documente de pe biroul preşedintelui, astfel încât acesta să nu le semneze.

cnn.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *