Facebook vrea să decidă cum sunt reglementate platformele de social media. UE îi zice nu

Deși Facebook vrea să câștige poziția de decident în ceea ce privește modul de reglementare al platformelor de social media, sunt puține șanse ca acest lucru să se întâmple. Uniunea Europeană nu e de acord ca compania lui Mark Zuckerberg să dețină o putere atât de mare.

Pe modelul ”lupul paznic la oi”, Facebook a promovat recent un set de instrucțiuni privind viitoarele reglementări suferite de platforme online. Totuși, reprezentanți ai UE susțin că inițiativa lui Zuckerberg nu este destul și că Facebook ar trebui să se conformeze standardelor impuse de leguitori, conform Engadget.com.

”Nu ar trebui noi să ne adaptăm la această companie, ci ca această companie să se adapteze la noi”, a spus comisarul UE pe industrie, Thierry Breton.

În raportul ”Charting a Way Forward on Online Content Regulation”, gigantul american suține că pentru a reduce cel mai bine discursul periculos prin reglementare, păstrând în același timp libera exprimare, cea mai bună metodă este ”prin apelarea la sisteme precum canale prietenoase pentru raportarea conținutului sau supravegherea externă a politicilor sau a deciziilor de aplicare și prin necesitatea procedurilor precum raportarea publică periodică a datelor”.

Totuși, Breton susține că Facebook a omis să vorbească despre cum domină piața sau despre lipsa asumării unor responsabilități. Și comisarul european pentru Justiție, Věra Jourová, a avut lucruri de reproșat companiei lui Zuckerberg: „Facebook nu poate scăpa de toată responsabilitatea. Facebook și domnul Zuckerberg trebuie să răspundă singuri la o întrebare <<cine vor să fie>> ca și companie și ce valori doresc să promoveze”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *