Cum și-a vârât Rusia coada în alegerile prezidențiale din SUA
Încă o dovadă din cazul amestecului Moscovei în alegerile prezidențiale din SUA a ieșit la iveală. În data de 13 iulie, Departamentul de Justiție al SUA a pus sub acuzare 12 oficiali ruși. De asemenea, sub același cap de acuzare au mai fost puși 13 cetățeni ruși, precum și Agenția de Cercetare pentru Internet, Concord Management și Concord Catering, suspectați pentru interferența sistemului politic al SUA.
Prima acuzație s-a îndreptat către o „fabrică de troli” din St. Petersburg, care se ocupa cu răspândirea și abordarea unor diverse probleme pe pagini de Facebook sau grupuri, pretinzând că sunt activiști. Ultima anchetă arată cum erau create conturi false de Facebook și site-uri unde publicau știri false și documente furate legate de alegeri.
La o conferință din Londra privind securitatea informatică, un personaj creat de către ofițerii ruși, Guccifer 2.0, a fost făcut să vorbească, însă nu a apărut și fizic.
O altă metodă prin care tentaculele Marelui Urs și-au făcut simțită prezența este prin crearea unor conturi de Twitter, având ca sursă de inspirație nume de orașe. National Public Radio a descoperit 48 de conturi, denumite precum: @ElPasoTopNews, @MilwaukeeVoice, @CamdenCityNews și @Seattle_Post. Acestea erau menite să dezinformeze cetățenii, bazându-se pe încrederea acestora în știrile locale. Potrivit lui Tom Rosenstiel, directorul executiv al Institutului american de presă: „Dacă încercați să transmiteți informații care nu sunt adevărate, dar doriți ca oamenii să creadă, crearea sau inventarea unor surse locale de știri false este o modalitate eficientă de a face acest lucru, deoarece oamenii au o anumită încredere în localitate, chiar dacă publicația este una pe care nu au mai văzut-o până acum ”.
Totuși, Twitter a suspendat conturile înainte să fie folosite de către ruși. Primele conturi au fost create în 2014, ceea ce înseamnă că intervenția rușilor datează de dinaintea alegerilor.
Articole asemănătoare
Oamenii care fac legea în online: Mircea Badea
Google va trimite alerte de atac aerian pe telefoanele cu Android din Ucraina
X continuă să se devalorizeze – platforma a pierdut 79% din prețul de achiziție
EXCLUSIV Publicarea fișei medicale a protestatarului. Avocatul Vlad Soare explică ce riscă Darius Vâlcov
Uite codul, nu e codul! O autoritate condusă de un vechi membru PSD cere Rise Project să-și divulge sursa EXCLUSIV