Reporter al Washington Post, luat în vizor de grupuri pro-Israel
Corespondentul extern al Washington Post, Louisa Loveluck, a intrat în atenția unui consorțiu de grupuri pro-Israel pentru reportajele sale despre războiul din Gaza, în care accentul este pus pe civilii palestinieni afectați de violențe.
Proiectul 10/7, un consorțiu format din cinci organizații evreiești anul trecut pentru a promova „sprijinul continuu al SUA pentru Israel și pentru a contracara dezinformarea cu privire la războiul dintre Israel și Hamas”, a întreprins acțiuni împotriva presei americane despre care consideră că nu relatează în mod corect față de Israel.
Prin intermediul SKDK, firma de relații publice din Washington care are legături strânse cu Casa Albă, organizația pro-Israel a transmis zilnic memo-uri jurnaliștilor care semnalează ceea ce grupul consideră a fi defecte în relatare. De exemplu, aceasta consideră că mai multe instituții media din SUA au subcoperit agresiunile sexuale ale Hamas asupra ostaticilor israelieni pe 7 octombrie 2023.
Situația a escaladat
Totuși, în ultima vreme, memo-urile zilnice nu au fost suficiente pentru 10/7 Project. Acțiunile grupului au escaladat până la a face presiuni asupra organizațiilor media pentru a-și mustra sau chiar concedia reporterii care nu sunt considerați pro-Israel. Unul dintre acești jurnaliști este Louisa Loveluck, deoarece articolele sale de știri se concentrau asupra luptelor palestinienilor.
Semafor a avut acces la un document de cinci pagini care includea o listă de nemulțumiri cu privire la activitatea și postările din social media ale lui Loveluck. Documentul includea corecții recente și note ale editorului la articolele ei care, potrivit 10/7 Project, demonstrau „raportarea eronată sau părtinitoare” a acesteia, inclusiv un articol care sugera că „Medici fără frontiere a acuzat forțele israeliene că au tras în mod deliberat asupra unui convoi care transporta angajați ai organizației”, în condițiile în care grupul condamnase atacul, dar nu numise un autor.
Un alt lucru care a atras furia grupului este faptul că Loveluck nu a menționat uneori că ministerul sănătății din Gaza este controlat de Hamas.
Totuși, puricarea articolelor semnate de Louise Loveluck nu a fost suficient. Tweeturile sale din trecut, încă din 2009, pe vremea când era studentă și nu jurnalistă, au fost dezgropate și invocate ca arătând că înclina spre extremismul de stânga.
„Timp de mulți ani, prezența online a lui Loveluck a fost cea a unei activiste de extremă stânga: a exprimat opinii negative despre liderii americani pro-Israel și despre conducerea israeliană, a fost o susținătoare a televiziunii anti-israeliene Al-Jazeera, deținută de Qatar, și a participat la ocuparea Universității Cambridge în 2010, care a protestat împotriva propunerilor de creștere a taxelor de școlarizare, unde a urmat cursurile universitare”, a scris grupul într-o notă.
Acesta nu este primul document 10/7 Project care o vizează pe Loveluck. În șapte pagini, fiecare dintre tweet-urile și retweet-urile lui Loveluck publicate începând de pe 7 octombrie au fost enumerate și clasificate ca fiind critice la adresa Israelului, „de susținere a ostaticilor” sau au menționat Hamas.
Grupul a observat că Loveluck a scris pe Twitter de sute de ori mesaje în care critica Israelul, dar doar câteva mesaje care menționau Hamas sau care erau favorabile ostaticilor.
Răspunsul The Washington Post
Vestea bună este că această campanie de defăimare nu l-a influențat pe angajatorul lui Loveluck. The Washington Post a ieșit cu o declarație în care a afirmat că își menține relatarea. Cu toate acestea, tweet-urile reporterului nu au fost menționate.
The Post a declarat că a publicat în mod constant reportaje explicative cu privire la sursele de unde obține date despre războiul dintre Israel și Gaza, inclusiv „examinări ale Ministerului Sănătății din Gaza ca sursă și explicații că este o agenție a guvernului ales din Gaza, care este condus de Hamas”, și a precizat că a citat, de asemenea, cifre ale guvernului israelian. The Post a subliniat, de asemenea, că a fost unul dintre singurele dintre marile organizații de știri care nu s-a grăbit să afirme că Israelul a fost de vină pentru explozia de la spitalul Al-Shifa.
„The Washington Post produce jurnalism riguros și aprofundat, iar noi ne așteptăm și salutăm controlul asupra reportajelor noastre”, a declarat un purtător de cuvânt. „Când facem erori, luăm toate măsurile pentru a le corecta și pentru a oferi transparență totală cititorilor noștri. The Post se așteaptă ca jurnaliștii noștri să se abțină de la postări pe rețelele de socializare care ar putea ridica întrebări cu privire la corectitudinea sau independența noastră. De asemenea, acordăm prioritate securității angajaților noștri și nu putem aproba niciun efort care ar putea pune în pericol sau periclita siguranța lor.”
Articole asemănătoare
Elon Musk recunoaște că a dat afară echipa de integritate electorală a Twitter
Cinci scenarii în cazul unor atacuri cibernetice în perioada alegerilor europarlamentare
Netflix vrea să introducă abonamentul cu reclame la finalul acestui an
Ce articole îi atrag pe români: cancanul și sexul, în topul preferințelor cititorilor
Ce spune presa internațională despre referendumul privind aderarea Moldovei la UE și rezultatele acestuia