Uniunea Jurnaliștilor și Lucrătorilor Mass-Media din Rusia a fost dizolvată forțat
O instanță din Moscova a dispus, miercuri, lichidarea Uniunii Jurnaliștilor și Lucrătorilor din Mass-Media, o organizația independentă care apără drepturile presei.
Tribunalul din capitala Rusiei a dat curs unei cereri formulate de procurorul general, care susține că membrii sindicatului nu au plătit cotizațiile specifice acestui tip de organizație și au desfășurat și „acțiuni neautorizate” – precum un protest pentru susținerea unui jurnalist condamnat la 22 de ani de închisoare pentru trădare, conform Federației Europene a Jurnaliștilor (FEJ).
În ciuda faptului că avocatul JMWU a contestat decizia, depunând dovezi în timpul procesului care să arate că afirmațiile procurorului erau neîntemeiate.
„Această decizie a instanței nu va avea niciun efect asupra afiliaților noștri, care vor continua să își îndeplinească misiunea de jurnaliști continuând să spună adevărul despre situația din Rusia. Justiția rusă se înșeală dacă crede că pune capăt angajamentului nostru profesional de a servi publicul”, a declarat secretarul biroului JMWU, Andrei Jvirblis.
Reacții internaționale
Reacții au venit și din partea Federației Europene a Jurnaliștilor și Federația Internațională a Jurnaliștilor. Vorbind despre decizia instanței, secretarii generali ai celor două organizații au declarat: „Acesta este în mod clar un proces politic cu unicul scop de a intimida jurnaliștii independenți și de a-i împiedica să se unească pentru a expune multiplele și tot mai multe încălcări ale libertății presei în Rusia”.
„Această condamnare este o parodie de justiție și, prin urmare, continuăm să considerăm JMWU ca fiind un sindicat reprezentativ și credibil în Rusia. JMWU rămâne membru al FIJ și al FEJ și vom continua să oferim tot sprijinul necesar pentru continuarea activităților sale”, au mai spus Anthony Bellanger și Ricardo Gutiérrez.
În urma deciziei autorităților ruse, Comitetul pentru protecția jurnaliștilor a emis o declarație similară, în care solicită autorităților să revină asupra deciziei și să lase sindicatul să lucreze liber:
„Odată cu închiderea Uniunii Jurnaliștilor și a lucrătorilor din mass-media din Rusia, Rusia a anihilat una dintre ultimele instituții care protejau libertatea presei și apărau jurnaliștii din țară. Rusia a trimis un semnal clar al intenției sale de a interzice permanent jurnalismul independent”, a declarat Carlos Martínez de la Serna, directorul de programe al CPJ, la New York. „Autoritățile trebuie să revină imediat asupra deciziei lor, să înceteze hărțuirea membrilor sindicatului și să permită jurnaliștilor și apărătorilor acestora să lucreze liber în țară”.
Articole asemănătoare
A dispărut fotograful care a surprins prin obiectivul său partea întunecată a Chinei
Canada vrea să introducă o lege care să oblige Facebook și Google să plătească publicațiile de știri
Coca-Cola, mesaj viral despre referendum. Ce reacții a stârnit în mediul online
Hackeri pro-ruși au perturbat site-urile mai multor aeroporturi americane
Protest cu influențe ruse în Cehia privind prețurile la energie și sancțiunile aplicate Moscovei