Propaganda rusă insinuează că Occidentul beneficiază de moartea lui Navalnîi

În cadrul unei divergențe puternice între mass-media de stat din Rusia și platformele de socializare, moartea anunțată a liderului opoziției Alexei Navalny a provocat un contrast puternic în ceea ce privește acoperirea și reacțiile.

Canalele de televiziune de stat rusești și-au limitat acoperirea morții subite a celui mai înverșunat opozant al lui Putin la poziția oficială a autorităților, fără a oferi informații contextuale despre trecutul lui Navalny sau despre motivele încarcerării sale. De asemenea, au întârziat transmiterea știrii: Channel One și Rossiya 1, cele mai urmărite canale din țară, au avut nevoie de aproape 45 de minute și, respectiv, o oră pentru a informa publicul despre decesul lui Navalnîi, conform BBC.

Mai mult, s-a observat că unul dintre canale chiar s-a referit la el doar ca „Navalnîi”, fără a furniza numele său complet – semn că încerca să îl depersonalizeze pe politician.

Acei politicieni liberali care au încercat să își exprime condoleanțele nu au mai reușit să facă acest lucru. Acesta a fost cazul unui alt canal popular de televiziune de stat, gazda întrebându-l pe politician ce legătură aveau condoleanțe cu subiectul pe care îl discutau.

Social media amplifică știrile

În schimb, platformele de socializare, în special X (fostul Twitter) și Telegram, au fost pline de discuții despre dispariția anunțată a lui Navalnîi. Postările legate de politicianul rus au devenit rapid subiecte în trend pe X și au adunat sute de mii, dacă nu milioane, de vizualizări pe Telegram.

Unii dintre susținătorii politicianului din interiorul și din afara Rusiei și-au exprimat neîncrederea și regretul față de decesul lui Navalnîi. Mihail Hodorkovski, fost oligarh rus devenit critic al lui Putin, a scris pe Telegram: „Dacă acest lucru este adevărat, atunci, indiferent de motivul formal, Vladimir Putin poartă personal responsabilitatea pentru moartea prematură”.

În timp ce personalități proeminente care simpatizează cu cauza lui Navalnîi l-au arătat cu degetul pe președintele rus Vladimir Putin, personalități pro-guvernamentale au insinuat că Occidentul sau opoziția rusă ar putea beneficia de pe urma morții lui Navalnîi.

„Nici măcar nu voi începe să le explic că toată lumea l-a uitat de mult pe [Navalnîi], că nu avea rost să-l ucidă, mai ales înainte de alegeri, că ar fi fost benefic pentru forțe complet opuse”, a declarat Margarita Simonyan, redactor-șef al postului internațional de stat RT.

Prezentatorul Channel One, Anatoli Kuzichev, a afirmat, de asemenea, că Navalny a fost „uitat în siguranță chiar și de asociații săi” și a speculat că moartea sa ar fi putut fi „un accident” sau poate un act de „sabotaj teribil”.

În aceeași ordine de idei, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a sugerat că există ceva „revelator” în ceea ce privește rapiditatea reacției liderilor occidentali: „Nu a existat încă nicio examinare medico-legală, dar concluziile Occidentului sunt pregătite”, a spus ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *