Cinci inovații: masa cu încălzire, magazin neasistat, donații online, plantări offline, cântecul de după moarte
Idei de pandemie de la noi și de la alții: intrăm în perioada în care nu se mai poate sta la terase, dar municipalitatea orașului Chicago caută soluții și a organizat un concurs de idei. La noi, a fost importată ideea magazinului neasistat Amazon Go: intri, îți iei produsul, plătești automat, totul fără casieri.
Idei de pandemie de la noi și de la alții: intrăm în perioada în care nu se mai poate sta la terase, dar municipalitatea orașului Chicago caută soluții și a organizat un concurs de idei. La noi, a fost importată ideea magazinului neasistat Amazon Go: intri, îți iei produsul, plătești automat, totul fără casieri.
Pe de altă parte, dacă vrei să-ți ajuți semenii, ai o platformă de donații online. Și nu uita că are loc o mare plantare online/offline, în luna noiembrie! În final, poate nu te-ai gândit ce se întâmplă cu „dosarul digital” personal după moarte, dar două firme din SUA oferă servicii post-mortem online.
Chicago, după model japonez: masă cu încălzire, pentru restaurante
Iată o soluție pentru perioada în care încă se mai permite frecventarea restaurantelor numai în spații deschise! În urma unui concurs de design din Chicago, o firmă a creat o masă care emană căldură pe dedesubt. De asemenea, compania a inventat și o pătură care se extinde până la marginile mesei; astfel, ai căldură în zona picioarelor.
Când a inventat comforTABLE, Ellie Henderson s-a inspirat după o masă niponă denumită kotatsu, care constă într-o platformă de luat masa, deasupra unei pături sau plăpumi care asigură încălzirea celui care mănâncă. Compania care a creat masa a câștigat 5.000 de dolari.
Dorințe digitale: la moartea mea, să se cânte așa!
Un startup numit Memories vă permite să înregistrați videoclipuri pentru a fi trimise postum.
În 2014, Tom Ainsworth a creat o pagină memorială pentru tatăl său pe Skymorials, un fel de cimitir digital, scrie Wired.com. Compania, cu sediul în Melbourne, se numește acum Memories. În afară de a reda anumite piese muzicale dorite de defunct sau de a trimite clipuri muzicale preferate către familie și prieteni, Memories găzduiește, de asemenea, „seifuri” digitale, unde oamenii, în timpul vieții, pot să depoziteze lucruri precum fotografii prețioase, videoclipuri și povești de viață.
Firma Good Trust oferă un serviciu cu „mănuși albe”, pentru a curăța conturile digitale ale decedatului, de la memorarea paginilor Facebook până la închiderea abonamentelor în curs. Unele dintre aceste sarcini se dovedesc a fi muncă de Sisif. Pentru a moșteni un album foto de pe iPhone sau o listă de redare privată de pe Spotify sau manuscrisul neterminat al cuiva în Google Docs, de obicei este nevoie în SUA de un ordin judecătoresc. Good Trust se oferă să gestioneze aceste lucruri și toate celelalte conturi, cu taxe începând de la 40 de dolari.
Amazon Go românesc: Grab&Go, magazinul fără casieri și fără cozi
Primul magazin Grab&Go s-a deschis în 17 octombrie pe Calea Victoriei, în București, anunță Retail.ro. Acesta cuprinde mai multe frigidere unde se regăsesc produse precum băuturi răcoritoare, snack-uri și dulciuri. Teodor Hoaghea și Ovidiu Cherecheș, doi tineri cu experiență în industria IT, au lucrat intens în ultimele luni la tehnologia din spatele magazinului, atât în ceea ce privește aplicația mobilă, cât și rafturile „inteligente”.
Inițial, cei doi antreprenori voiau să facă un aprozar automatizat, dar s-au reorientat către produse ambalate. În viitor, ei vor să extindă gama și să aducă și alimente perisabile, precum salate, sandvișuri sau fructe.
Accesul în magazin se face prin scanarea unui cod QR din aplicația mobilă a magazinului. Apoi, fiecare frigider din magazin se poate debloca tot prin scanarea unui cod. Clientul alege produsul dorit și, în momentul în care ușa frigiderului se închide, în aplicație apare produsul selectat, prețul și mesajul „Plătește acum”. Dacă timp de cinci minute nu ai selectat opțiunea, plata se face automat prin intermediului cardului bancar înregistrat în aplicație.
Dau.gratis, pentru utilizatorii buni la suflet
Au existat tot felul de platforme online și încă există grupuri de Facebook unde oameni din toată țara se adună pentru a dona lucrurile care nu le mai sunt de folos. Aceste inițiative vin la țanc pentru cei care se mută în casă nouă și nu au încă mobilă sau pentru cei care n-au bani suficienți pentru a-și cumpăra anumite lucruri trebuincioase.
La Dau. gratis, în afară de faptul că poți publica un anunț individual de donație, poți să te alături unor acte caritabile ale asociațiilor. Donațiile sunt organizate pe județe și, pentru că proiectul este încă la început, e posibil să fie județe fără anunțuri publicate.
Un sondaj realizat printre utilizatori site-ului arată că oamenii donează cel mai mult îmbrăcăminte. Pe locurile următoare sunt: alimente, accesorii, jucării, electrocasnice.
Adoptă copaci online, plantează-i offline
În 21 noiembrie, asociația non-guvernamentală „Adoptă un copac” va organiza o plantare de copaci virtuală cu efecte reale, se anunță în pagina evenimentului creat pe Facebook. Comanzi puieții online până în 6 noiembrie și asociația îți va trimite un kit de participare ce conține două sau trei specii de arbori și arbuști, adaptați climei și reliefului în care urmează să plantezi.
Kit-ul conține:
- șapte copaci adaptați climatic zonei tale;
- ghidul de plantare (cu indicații de plantare și informații despre mediu);
- acces în comunitatea ”Adoptă un copac!”.
Trebuie să comanzi până în 6 noiembrie, pentru ca puieții să ajungă la tine până în 20 noiembrie. În ziua de 21 noiembrie, la orele dimineții, începe evenimentul virtual de plantare. Oamenii asociației vor fi la Dragalina, iar tu poți planta acolo unde ai găsit loc bun.
Articole asemănătoare
Ce naște din pisică șoareci mănâncă. Șoareci ucraineni cărora le suspendă conturile de Facebook
Consilierii județeni ai PSD, uneori și jurnaliști pentru ”publicația” online a partidului
Doar 6% dintre români cred că virusul SARS-CoV-2 nu există
Prințul Arabiei Saudite își asumă responsabilitatea uciderii lui Khashoggi… dar nu prea
Kaspersky, obligat să își mute sediul din cauza suspiciunilor de spionaj rusesc