Pentru a evita restricțiile lui Putin, rușii apelează la VPN-uri

De când internetul din Rusia a devenit tot mai restrictiv, fie din cauza sancțiunilor, fie din cauza cenzurii, tot mai mulți ruși au început să folosească VPN-uri pentru a accesa site-urile sau conținutul inaccesibil.

Săptămâna trecută a fost una încărcată pentru utilizatorii de internet din Rusia. Într-o perioadă de câteva zile, Facebook, TikTok și Netflix (le enumăr pe cele mai importante, desigur) au încetat să mai funcționeze cum trebuie pe teritoriul rusesc. Chiar și Twitter se vede afectat de restricțiile impuse de regimul de la Kremlin, deși compania a declarat că încearcă să restabilească conexiunea către site-ul platformei sale.

Conform Axios, rușii au început să folosească VPN-urile pentru a evita restricțiile implementate asupra internetului din Rusia. Rețelele private virtuale -pe scurt VPN- permit utilizatorilor să își ascundă locația reală astfel încât restricțiilor bazate pe localizare să poată fii eludate.

În analiza celor de la Top10VPN citată de Axios, cererea pentru VPN-uri a crescut cu peste 1000% din 5 martie atunci când Rusia a interzis Facebook-ul. Descărcările aplicațiilor de VPN în Rusia au crescut de la 12.848 pe 15 februarie la peste 415.000 pe 7 martie, se mai arată în analiză.

Dar Rusia nu e singura țară unde creșterea e semnificativă; Ucraina a înregistrat și ea o cerere pentru VPN-uri care a urcat la peste 600% față de perioada de dinaintea invaziei. VPN-urile nu-ți ascund doar locația, pot să îți cripteze traficul pe internet astfel încât căutaările sau activitatea ta este mult mai protejată și confidențială.

Ori de câte ori regimurile autoritare încearcă să își controleze cetățenii și să le suprime accesul la informații și capacitatea de a comunica între ei, vor exista întotdeauna reacții de respingere. Prin urmare, aceste servicii VPN le oferă rușilor un acces esențial la mediile independente, străine și sociale interzise oficial, chiar dacă sunti nevoiți să se confrunte cu schimbarea serverelor și chiar a aplicațiilor din când în când”, a șeful echipei de cercetare Top10VPN pentru Axios.

Dacă îți mai amintești anii de gimnzaiu, era o lege a lui Newton în fizică care spunea așa: ”când un corp acționează asupra altui corp cu o forță, cel de-al doilea corp acționează și el asupra primului cu o forță  de aceeași mărime și de aceeași direcție, dar de sens contrar”.

Atât de elementar e acest principiu încât nici regimurile autoritare nu pot să scape de el. Mulțumim, Newton!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *