Rusia a decis să interzică Facebook

Agenția pentru reglementarea media din Rusia, Roskomnadzor, a decis să blocheze accesul către Facebook pe întreg teritoriul Rusiei. În comunicatul de presă emis în această seară, Roskomnadzor citează peste 26 de cazuri de ”discriminare împotriva mass-media și a resurselor informaționale rusești de către Facebook„.

Pe lângă presupusele cazuri de discriminare, agenția rusească țină să menționeze și recentele restricții pe care Meta le-a implementat ca reacție la invazia începută de Vladimir Putin. Compania mamă a Facebook nu a fost singura care a adoptat măsuri împotriva Kremlinului; o scurtă trecere în revistă o găsești aici.

Măsura autorităților de la Moscova vine în urma unor decizii la fel de îngrijorătoare care au vizat presa independentă din Rusia, dar și pe cea străină. Miercuri -2 martie- Roskomnadzor amenința că o decizie similară ar putea fi luată și în cazul Wikipedia din cauza unui articol despre invazia rusă asupra Ucrainei care oferă informații contradictorii cu propaganda Kremlinului.

Situația din Rusia este foarte tensionată în aceste momente, regimul lui Putin dorind să reducă la tăcere orice formă de opoziție din interiorul țării. Azi, Camera superioadă a Dumei de Stat a aprobat un proiect de lege care prevede pedepsirea cu 15 ani de închisoare a persoanelor care se abat de la linia oficială a Moscovei. Asta în timp ce mulți cetățeni ruși se tem că Putin va instaura legea marțială, iar mulți dintre ei se străduiesc să părăsească Rusia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *