Zvonul candidaturii lui Crin Antonescu: între mit și realitate

În jur de o sută de mușchi sunt necesari pentru ca vorbirea – fluentă – să aibă loc, însă această acțiune este mai simplă decât încrengătura care se poate crea odată cu lansarea unor idei în spațiul public.

O informație lansată și preluată masiv de mai multe – sau de cele mai mari – instituții de presă poate să devină un adevăr universal acceptat atât de către public, cât și de ceilalți jurnaliști. Același lucru s-a întâmplat și în cazul presupusei candidaturi a fostului lider al Partidului Național Liberal Crin Antonescu la europarlamentarele din 2019.

Comunicatorul e cheia

Credibilitatea sursei este vitală pentru orice știre – ca și în cazul site-urilor shady, care ridică puternice semne de întrebare, și informațiile lansate de persoane cu un trecut controversat vor trezi scepticism.

Marius Pieleanu, pe de altă parte, este un personaj frecvent întâlnit în spațiul mediatic românesc și poziția pe care o ocupă, aceea de șef al Grupului de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, îi conferă un plus de încredere în fața opiniei publice.

Faptul că el a fost cel care a lansat informația că liberalul Crin Antonescu va fi reintrodus în schemă, va fi din nou o persoană importantă a PNL, a dat ocazia știrii să se rostogolească mai departe. Este de remarcat faptul că niciunul din persoanele invitate la emisiunea de joi seara de la Antena 3 nu au chestionat spusele sociologului, ba acestea au fost confirmate de liberalul prezent în platou, Virgil Guran.

Crin Antonescu revine, dar fără să știe

Trecerea unei informații de la stadiu de ”posibilitate” la ”adevăr” s-a produs repede – cel puțin trei site-uri au preluat spusele lui Pieleanu și au dat pe surse că PNL-iștii deja fac lista cu persoanele pe care le vor trimite la Bruxelles, cu Crin Antonescu și Vasile Blaga în centrul atenției.

Cu toate astea, niciunul dintre site-urile amintite (Evz.ro, Ziaruldeiasi.ro și DCnews.ro) nu au căutat să afle direct de la sursă ce se petrece. În situația asta, Crin Antonescu revine în jocul politic, dar fără să știe.

În contextul în care niciuna dintre instituțiile de presă ce au luat contact cu informația – inclusiv postul Antena 3, unde s-a lansat știrea – nu au luat legătura cu fostul președinte al liberalilor, Mediastandard.ro și Editiadedimineata.ro l-a contactat vineri dimineață.

CITIȚI ȘI: EXCLUSIV Crin Antonescu lămurește dacă va candida la europarlamentare

Răspunsul acestuia, pe care îl puteți vizualiza în articolul de mai sus, este clar: Crin Antonescu nu are de gând să se implice activ iar în viața politică și nici nu s-au purtat discuții ca el să deschidă lista pentru europarlamentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *