X continuă să aibă probleme cu moderarea dezinformării și incitării la ură
X, fosta Twitter, încă nu reușește să facă față dezinformării cu privire la războiul dintre Israel și Hamas, iar conturile care incită la violență împotriva anumitor grupuri etnice sunt rareori sancționate. Acest tip de conținut ilegal este des întâlnit pe platformă și la fel de greoi eliminat, deși încalcă normele X.
Un nou studiu al The Center for Countering Digital Hate (CCDH) arată că dintre cele 200 de postări analizate de cercetătorii studiului, 98% au rămas disponibile pe X deși acestea au fost raportate pentru incitare la violență și dezinformare.
Postările variau de la mesaje antisemite, islamofobe și până la incitări la ură la adresa palestinienilor. Conținutul a fost cules de la 101 conturi, dintre care doar unul singur a fost suspendat pentru aceste postări ilegale.
La fel de important de menționat e faptul că „43 dintre cele 101 conturi din eșantion sunt conturi verificate, ceea ce înseamnă că acestea beneficiază de creșteri algoritmice ale vizibilității postărilor lor”, afirmă cercetătorii. Conform datelor din studiu, postările au reușit să strângă, acumulat, peste 24 de milioane de vizualizări pe X.
Compania condusă de Elon Musk contestă rezultatele studiului și afirmă că eforturile lor de moderare a conținutului sunt interpretate greșit de CCDH.
La începutul lunii trecute, Uniunea Europeană și-a început, oficial, investigația asupra X cu privire la dezinformarea din jurul războiului dintre Israel și Hamas, după ce autoritățile europene au stabilit că platforma „este utilizată pentru a disemina conținut ilegal și dezinformare”. Printre altele Comisia Europeană a ridicat semne de întrebare cu privire la măsurile de moderare pe care X le-a implementat – cu atât mai mult cu cât platforma lui Musk trebuie să respecte legea DSA.
Articole asemănătoare
Agerpres.ro, fake news despre întâlnirea dintre Dăncilă și Iohannis
Traian Băsescu vs Robert Turcescu. Etapele scandalului monstru din PMP
Google confirmă schimbarea algoritmului de stabilire a ranking-ului în căutări
Tăcerea presei costă cât un proiect de Centenar
Combaterea fake news începe din școală. Ovidiu Raețchi: Nu mai putem sta deoparte EXCLUSIV