Unul dintre complicii la asasinarea jurnalistei ruse Anna Politkovskaia, grațiat

Rusia a grațiat unul dintre cei șase bărbați condamnați pentru uciderea cunoscutei jurnaliste Anna Politkovskaia. În schimbul libertății, Serghei Khadzhikurbanov, un fost ofițer de poliție din Moscova, a fost trimis pe frontul din Ucraina.

Avocatul său a declarat că grațierea a venit după ce acesta a încheiat un contract militar de șase luni, la sfârșitul anului 2022, conform BBC.

„În calitate de luptător al forțelor speciale, Khadzhikurbanov a fost invitat să semneze un contract de participare la operațiunea militară specială. Când contractul a expirat, el a fost grațiat prin decret prezidențial”, a declarat avocatul pentru AFP.

Khadzhikurbanov a fost găsit vinovat de participare la asasinarea jurnalistei în 2014, pentru că ar fi oferit suport logistic în executarea crimei, și ar fi trebuit să execute 20 de ani, până în 2034. Totuși, la procesul inițial din 2009, el a fost găsit nevinovat. Șantajarea unui alt participant la asasinat a fost motivul pentru care acesta a ajuns din nou în atenția autorităților și a fost, ulterior, condamnat.

O „nedreptate monstruoasă”

Decizia de a-l scuza grația pe unul dintre cei vinovați pentru moartea jurnalistei Anna Politkovskaia a stârnit reacții puternice atât din partea familiei, cât și a organizației media pentru care lucra la momentul decesului, Novaya Gazeta.

Într-o declarație comună, ziarul, împreună cu fiul și fiica Politkovskaiei, au declarat că niciunul dintre ei nu a primit înștiințarea cu privire la grațiere, adăugând că nu se fac eforturi pentru a aduce în fața justiției alte persoane responsabile de crimă.

„Pentru noi, această «grațiere» nu este o dovadă a răscumpărării și a remușcărilor criminalului. Este un fapt monstruos de nedreptate și ilegalitate, de profanare a memoriei unei persoane ucise pentru convingerile sale și pentru că își făcea datoria profesională”, se arată în declarație.

Asasinată de ziua lui Vladimir Putin

Anna Politkovskaia, reporter de investigații și critic vocal al războiului Rusiei din Cecenia, a fost împușcată în liftul blocului în care locuia în 2006, de ziua de naștere a lui Vladimir Putin.

Deși munca ei a fost renumită la nivel internațional, ea a provocat, de asemenea, furia multor persoane puternice implicate în organizarea războiului din Cecenia.

Împreună cu Khadzhikurbanov, alte patru persoane au fost condamnate în acest caz: Lom-Ali Gaitukaev, cei trei fraţi Makhmudov şi Serghei Pavlyuchenkov. Rustam Makhmudov a fost condamnat la închisoare pe viață pentru că a apăsat pe trăgaci, împreună cu unchiul său, Lom-Ali Gaitukayev – găsit vinovat de organizarea crimei. Ceilalți doi frați Makhmudov au fost condamnați la 14 și 12 ani de închisoare într-o colonie penală.

Nu a fost stabilit niciodată cine a comandat asasinatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *