Vor fi NFT-urile următoarele care se vor prăbuși după stablecoins?

În urmă cu câteva săptămâni, monedele virtuale luna și UST, ambele parte din ecosistemul terra, au început să se devalorizeze până în punctul în care, acum 2 săptămâni, luna a ajuns să aibă o valoare de doar 0.01$, iar UST-ul a ajuns să valoreze săptămână trecută sub 20 de cenți, conform CNET.

Natura activelor stablecoins este una interesantă și controverstă, principalul motiv fiind că ele se raportează la valute existente pentru a-și menține valorea, iar asta a atras atenția autorităților guvernamentale (din SUA și UE, în principal) care au spus că acestea ar trebui reglementate la fel ca băncile.

Acum, investitorii și analiștii se întreabă dacă NFT-urile nu vor trece prin aceeași devalorizare ca și acestea. Unul dintre cele mai îngrijorătoare semne care indică probabilitatea prăbușirii NFT-urilor este scăderea volumului de tranzacții de pe această piață de la peste 1 miliard de dolari în luna august a anului trecut, la mai puțin de 24 de milioane de dolari la jumătatea lunii mai a anului curent, conform celor de la Protocol.

Un alt indiciu ar putea fi scăderea drastică a valorii celor mai cunoscute NFT-uri, precum primul mesaj dat vreodată pe Twitter, pentru care cea mai mare ofertă din momentul de față este de 21.000$, în condițiile în care actualul proprietar l-a cumpărat cu aproape 3 milioane de dolari. De asemenea, recent, și maimuțelor din Bored Apes Yacht Club le-a scăzut valoarea pe piață, conform CryptoSlam.

Într-un raport Morgan Stanley citat de Protocol, sunt invocate și alte motive pentru care NFT-urile s-ar putea devaloriza. Unul dintre ele este că această piață este „următoarea cea mai speculativă” după cea a cryptomondelor stabile, care s-a prăbușit săptămânile trecute.

Altul este acela că, de obicei, NFT-urile sunt cumpărate ca să fie revândute la un preț mai mare. Endorsementul vedetelor precum Jimmy Fallon și Eminem au făcut ca valoarea maimuțelor din Bored Apes Yacht Club să crească cu peste 500%. Acum însă, edorsementurile companiilor și ale celebrităților pentru NFT-uri sunt puține și nu mai au la fel de multă vizibilitate, sugerează raportul.

Analiștii văd piața de NFT-uri ca pe o modalitate ușoară și amuzantă de a experimenta investițiile în bunuri virtuale pentru cei care n-au mai făcut-o până atunci. Ceea ce ar face ca prăbușirea ei să nu reprezinte numai pierderea a milioane de dolari, ci și împuținarea celor care migrează constant dinspre NFT-uri înspre piața de crypto. Iar lucrul acesta ar putea face situația deja dezastruoasă de pe piața de criptomonede și mai dezastruoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *