
ONU denunță limbaj „homofob și rasist” în știrile despre răspândirea variolei maimuței
Organizația Națiunilor Unite atrage atenția că noile cazuri de variola maimuței au fost tratate în mod neadecvat de anumite instituții media, remarcându-se limbajul „homofob și rasist”.
Agenția ONU pentru SIDA avertizează că astfel de exemple duc la exacerbarea stigmatizării și subminării răspunsului la epidemia în creștere, în contextul în care „o proporție semnificativă” din cazurile recent raportate au fost identificate în rândul membrilor de sex masculin ai comunității LGBTQ+, conform The Guardian.
În ciuda faptului că oricine poate fi afectat de noua formă de variolă a maimuței, accentuarea reprezentării persoanelor de culoare și a celor LGBTQ+ „întăresc stereotipurile homofobe și rasiste și exacerbează stigmatizarea”.
„Stigmatizarea și învinovățirea subminează încrederea și capacitatea de a răspunde eficient în timpul unor epidemii ca aceasta”, a declarat directorul executiv adjunct al UNAIDS, Matthew Kavanagh, adăugând că „retorica stigmatizantă poate dezactiva rapid un răspuns bazat pe dovezi, alimentând cicluri de teamă, îndepărtând oamenii din serviciile de sănătate, împiedicând eforturile de identificare a cazurilor și încurajând măsuri ineficiente și punitive”.
Variola maimuței este o boală considerată endemică în 11 țări africane. Oricine poate fi afectat de această boală, ale cărei simptome includ febră, dureri musculare, ganglioni limfatici umflați, frisoane, epuizare și erupții – dar care dispar după două sau trei săptămâni.
Articole asemănătoare
Tolo.ro: Guvernul României dă bani să-l aducă pe omul lui Putin la București
Jurnaliștii sunt ținta unui nou spyware. Reign ar fi fost folosit inclusiv din România
Mitocănia unui ministru. Cum tratează Teodorovici o jurnalistă: ”Faceți curte că nu vă văd ochișorii, dinții văd că îi aveți puși!”
Ajutorul trimis de România, lăudat într-un alt articol de presa elenă: „Contribuția României este cu adevărat mare și produce senzaţie”
Extinderea telefoniei mobile în bandă largă duce la scăderea încrederii în guverne