ONU denunță limbaj „homofob și rasist” în știrile despre răspândirea variolei maimuței

Organizația Națiunilor Unite atrage atenția că noile cazuri de variola maimuței au fost tratate în mod neadecvat de anumite instituții media, remarcându-se limbajul „homofob și rasist”.

Agenția ONU pentru SIDA avertizează că astfel de exemple duc la exacerbarea stigmatizării și subminării răspunsului la epidemia în creștere, în contextul în care „o proporție semnificativă” din cazurile recent raportate au fost identificate în rândul membrilor de sex masculin ai comunității LGBTQ+, conform The Guardian.

În ciuda faptului că oricine poate fi afectat de noua formă de variolă a maimuței, accentuarea reprezentării persoanelor de culoare și a celor LGBTQ+ „întăresc stereotipurile homofobe și rasiste și exacerbează stigmatizarea”.

„Stigmatizarea și învinovățirea subminează încrederea și capacitatea de a răspunde eficient în timpul unor epidemii ca aceasta”, a declarat directorul executiv adjunct al UNAIDS, Matthew Kavanagh, adăugând că „retorica stigmatizantă poate dezactiva rapid un răspuns bazat pe dovezi, alimentând cicluri de teamă, îndepărtând oamenii din serviciile de sănătate, împiedicând eforturile de identificare a cazurilor și încurajând măsuri ineficiente și punitive”. 

Variola maimuței este o boală considerată endemică în 11 țări africane. Oricine poate fi afectat de această boală, ale cărei simptome includ febră, dureri musculare, ganglioni limfatici umflați, frisoane, epuizare și erupții – dar care dispar după două sau trei săptămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *