Fact check: Avion de luptă al Rusiei nu a fost doborât în Ucraina

O imagine scoasă din context a unui avion de luptă rusesc în flăcări a adunat peste 1.000 de reacții pe Facebook în câteva zile.

Fotografia a apărut într-o postare a paginii de Facebook Jewish Projects din 5 mai și arată „un avion de luptă rar al Rusiei, MiG-31BM, doborât în Ucraina, distrus împreună cu echipajul”, conform descrierii citate de USA Today.

The Russian MiG-31BM fighter jet shoot down in Ukraine.

Cu toate acestea, fotografia a fost încărcată prima dată pe internet cu cel puțin 7 ani înainte ca actualul război din Ucraina să înceapă. Cea mai veche variantă a sa datează din 24 noiembrie 2015 și este legată de prăbușirea unui avion Su-24 al Rusiei de către aviația militară a Turciei.

Avionul din imagine a fost doborât lângă granița Turciei cu Siria. Pilotul și copilotul aeronavei au reușit să se parașuteze, însă pilotul a fost ucis de focurile de armă ale rebelilor turci cât timp era încă în aer, conform BBC.

Deși postarea paginii Jewish Projects nu pretinde că imaginea este din actualul război ruso-ucrainean, utilizatorii cred că este. De asemenea, fotografia a fost preluată de mai multe site-uri de știri care se folosesc de ea pentru ilustrarea conflictului armat din prezent, lucru care reprezintă dezinformare prin scoaterea ei din context.