Facebook va închide toate paginile susținute de armata din Myanmar

Compania-mamă a Facebook, Meta, a anunțat că va interzice (pe toate platformele sale) conturile și paginile afacerilor susținute de junta militară birmaneză, într-o încercare de a restricționa abuzurile forțelor militare.

Armata din Myanmar, cunoscută sub numele de Tatmadaw, deține o amplă rețea afaceri, influența lor ajungând în diverse industrii precum cea a berii, a tutunului, a transportului, a textilelor și influențe în sectorul bancar.

Decizia tardivă [a Meta] de a elimina paginile companiilor militare pare mai degrabă un act de disperare după ce a fost dată în judecată pentru 150 de miliarde de dolari pentru că a fost implicată în genocidul Rohingya decât o preocupare reală pentru drepturile omului„, a fost reacția unui ONG ce luptă pentru drepturile omului din Myanmar, citată de Associated Press.

Directorul regional Asia-Pacific al Meta, Rafael Frankel, a fost citat de AP, ca spunând că decizia de a închide paginile companiilor a fost luată „pe baza unei documentații ample a comunității internaționale cu privire la rolul direct al acestor companii în finanțarea violențelor și a încălcărilor drepturilor omului comise de Tatmadaw în Myanmar„. Lista consultată de Meta a fost întocmită de ONU în 2019 și enumera firmele sponsorizate de Tatmadaw, precum și întreaga rețea economică a armatei.

Anunțul Meta vine în urma plângerii comunității de refugiați Rohingya din SUA, care a dat compania în judecată pentru modul în care a gestionat discursul instigator la ură. În momentul de față, compania se află în centrul atenției publice din cauza nenumăratelor nereguli descoperite în algoritmii și în modul de funcționare a platformei de socializare Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *