Mitul ”viermilor” din măști, demontat de fizicianul Cristian Presură: „Seamănă cu un fir textil”

Un român a încercat să arate, prin realizarea unui experiment, că firele negre ce se văd cu ajutorul unui microscop sau a unei camere foto sunt, de fapt, viermi. Însă teoria a fost rapid demontată de fizicianul Cristian Presură, care a repetat experimentul și a explicat că ar fi vorba, cel mai probabil, de fire textile.

Experimentul și nanotehnologia

Video-ul de la care a pornit toată povestea a fost postat săptămâna trecută de un bărbat. Acesta afirmă, chiar la începutul filmării, că a văzut la rândul său experimentul pe social media și a vrut să-l repete, întrucât n-a crezut că e adevărat.

Apoi a arătat masca medicinală, pusă deasupra unei oale cu apă fierbinte, care emană aburi. „Uitați-vă ce am descoperit: cum se mișcă acești paraziți. După părerea mea, este nanotehnologie”, spune persoana care a postat clipul video.

Ce spune fizicianul Cristian Presură

Într-un video postat pe 2 aprilie, fizicianul Cristian Presură a lăudat inițiativa bărbatului de a face experimentul, pentru a vedea cu ochii săi dacă ce s-a spus pe rețelele de socializare este real sau nu.

Totuși, acesta continuă prin a explica că fibrele ce pot fi observate sunt, de fapt, fire textile, prinse la un capăt de mască și libere. Astfel, supuse curentului de abur, se mișcă. Experimentul a fost repetat și cu un prosop, iar rezultatul a fost similar.

„Iată rezultatul: Vedem cum, după ce au fost supuse aburului, acele mici lucruri negre se mişcă, se contorsionează, parcă capătă viaţă. Unul dintre acele obiecte misterioase pare că are un capăt liber. După părerea mea, seamănă cu un fir textil care este fixat pe mască de un capăt, iar capătul celălalt pluteşte în aer. De ce se mişcă? Pentru că aburul care este încă în mască se ridică în sus şi în felul acesta pune în mişcare ceea ce eu cred că este o fibră textilă”, afirmă fizicianul în clipul de pe YouTube.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *