Telenovelă în politica internațională: Donald Trump, bârfit la summitul NATO de Trudeau, Macron și Boris Johnson

Tensiunile din NATO au crescut în urma summitului de pe 3-4 decembrie, care a avut loc la 70 de ani de la înființarea alianței militare interstatale. Pe un fond deja zbuciumat de amenințările reprezentate de Rusia și China, de disputa dintre Emmanuel Macron și Recep Tayyip Erdoğan și de afirmația controversată a președintelui Franței, care a declarat că NATO se află într-o „moarte cerebrală”, situația încordată din cadrul alianței a crescut și din cauza presupuselor glume făcute într-un videoclip de către anumiți lideri de stat despre Donald Trump, președintele SUA.

Ce se întâmplă în videoclip

Se pare că , într-un vidoclip care a apărut pe CBC – televiziunea națională a Canadei – și care s-a propagat rapid pe rețelele sociale, în seara de 3 decembrie, prim-ministrul Canadei Justin Trudeau l-a luat în derâdere pe liderul american, împreună cu Boris Johnson, premierul Angliei, Emmanuel Macron, președintele Franței și Mark Rutte, premierul Olandei. Subiectul pe care aceștia îl discutau pare să fie legat de o conferință de presă ținută de către Donald Trump.

Inițiatorul conversației este Boris Johnson, care îl întreabă pe Macron de ce a întârziat. Ulterior, premierul canadian le spune celorlalți că Macron a întârziat, pentru că a acordat întâietate conferinței de presă pe care a ținut-o alături de Trump. Următoarea replică îi aparține președintelui francez, însă este neinteligibilă, din cauza sunetelor de pe fundal. Mark Rutte aduce în discuție termenul de „fake news”, o denumire folosită frecvent de Trump.  După aceasta, vizibil amuzat, se presupune că Trudeau spune că echipa lui Trump a fost uluită de calitatea conferinței. Niciunul dintre actorii acestei scene nu părea să știe că era filmat și înregistrat.

Reacția personalităților politice

Potrivit euronews.com, ca răspuns la acest posibil atac la adresa lui, Donald Trump a declarat despre Justin Trudeau că „are două fețe”. De asemenea, menținându-și poziția acuzatoare la adresa statelor membre ale alianței care nu alocă 2% din bugetul de stat pentru apărare, Trump l-a criticat pe premierul canadian: „Îl găsesc un tip de treabă, dar adevărul e că l-am învinuit că nu plătește 2% și presupun că nu e prea fericit în legătură cu asta.”

Într-un articol postat de BBC, apar și reacțiile altor protagoniști ai acestei întâmplări. Întrebat despre videoclip, premierul englez Boris Johnson a susținut că „Este o absurditate completă. Nu știu de unde vine asta.” După incident, Justin Trudeau le-a spus reporterilor că nu râdeau de conferința lui Trump, ci de următoarea locație a summitului. El a adăugat că are „o relație foarte bună cu Trump”.

Totuși, pentru a sublinia lipsa de unicitate a acestui eveniment, analistul politic Ian Bremmer a remarcat că „Asta se întâmplă cu Trump la fiecare summit NATO. […] Președintele Statelor Unite este luat în derâdere pe la spate de către aliați ai Statelor Unite.” De asemenea, independent.co.uk publică declarația congresmanului american Brendan Boyle: „Nu este deloc surprinzător. M-am întâlnit cu mai mulți oficiali guvernamentali de rang înalt din alte țări care râd despre cum este să îl întâlnești pe Donald Trump. Sunt destul de deschiși cu privire la faptul că îl consideră o glumă pe Trump.”

O altă perspectivă

Pe de o parte, având în vedere faptul că videoclipul cu pricina este lacunar și lipsit de un context limpede, nu se poate afirma cu exactitate dacă cei patru lideri de stat glumesc pe seama lui Donald Trump sau dacă discută despre altceva. Dat fiind faptul că anumite cuvinte și chiar replici nu pot fi înțelese, nu trebuie să infirmăm posibilitatea ca subiectul acelei conversații să fie cu totul altul, care nu îl vizează pe Donald Trump și nu are ca scop persiflarea acestuia. Caracterul tendențios al discuției este, mai degrabă, unul atribuit de sursele media decât unul evident în mod obiectiv.

Pe de altă parte, dacă în acel videoclip chiar se glumește pe seama președintelui american, gravitatea situației este dată de faptul că acesta a ieșit la iveală, nu de faptul că discuția a avut loc. Până la urmă, și liderii de stat sunt tot persoane cu simpatii și antipatii proprii, care, din când în când, simt nevoia să glumească, pentru a detensiona atmosfera. Problema o constituie faptul că în această epocă digitală a devenit mai dificil ca o discuție ironică să rămână doar între participanții la acea discuție. Oricum, cât timp acest gen de relații ușor incisive nu afectează modul în care conlucrează conducătorii statelor, ele nu reprezintă un pericol real pentru Alianța Atlanticului de Nord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *