Comunitatea Rohingya dă în judecată Facebook și cere despăgubiri de 150 de miliarde de dolari

Plarforma de social media este acuzată că nu a luat măsuri cu privire la discursul instigator la ură și asta a dus la o continuare a violenței asupra comunității Rohingya.

Derapajele de pe Facebook din Myanmar au fost atent analizate de jurnaliști și experți în drepturile omului, iar concluzia a fost că gigantul tech nu a reușit să combată ura și instigarea la violență, ba din contră. Facebook a fost folosit de junta militară și de susținătorii acesteia pentru a distribui mesaje, imagini și videoclipuri în care comunitatea Rohingya, activiști și jurnaliști erau vizați și amenințați sau chiar bătuți. În 2018 Facebook recunoștea că nu a făcut suficient pentru a opri valul de ură și că, în mod indirect, a ajutat la continuarea și amplificarea violenței împotriva populației Rohingya.

Acum, refugiații Rohingya dau în judecată Facebook și solicită 150 de miliarde de dolari, acuzând compania de socializare că nu a luat măsuri împotriva discursurilor instigatoare la ură care au contribuit la violențele din Myanmar. Plângerea a fost depusă la o instanță de judecată din California și anunță că Facebook a fost „dispus să tranzacționeze viețile populației Rohingya pentru o mai eficientă inserție pe piața unei țări mici din Asia de sud-est” .

Conform biroului de presă al ONU, peste 700.000 de oameni din comunitatea Rohingya au fost nevoiți să fugă din Myanmar pentru a scăpa de violența armatei. Un raport ONU din 2018 întocmit în Myanmar spune că sunt peste 10.000 de victime printre care și copii, însă a mențonat că această estimare este „foarte conservatoare” , numărul real fiind, poate, mult mai mare.

Compania Meta nu a comentat până în acest moment în legătură cu această plângere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *