Manualul anti-Fake News lansat de UNESCO, valabil și în limba română

Evenimentele întâmpinate în ultimii ani arată că diverși factori reprezintă o reală amenințare asupra spectrului jurnalistic, fiind dificil de garantat calitatea, impactul și credibilitatea surselor de informare.

UNESCO a venit în ajutorul celor care doresc să mențină stâlpii de rezistență ai profesiei, publicând un manual prin care experți în domeniu au dorit să atragă atenția asupra amenințărilor incidente în transmiterea adevărului. Organizația  a cerut ca manualul să fie tradus în cât mai multe limbi, pentru ca oamenii să poată să înţeleagă fenomenul fake news, care a apărut tot mai des în timpul pandemiei de Covid-19.

Pentru traducerea în română a manualului ani-Fake News au colaborat studenți și profesori ai Facultății de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării împreună cu Press Hub.

Jurnalism, fake news & dezinformare” a fost lansat vineri, 14 mai, de la ora 14:00, în cadrul unui eveniment online difuzat pe paginile de Facebook ale Facultăţii de Jurnalism şi PressHub.

Invitatul special al evenimentului a fost Simona Miculescu, ambasador al României la Delegaţia Permanentă a României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, potrivit paginademedia.ro.

Cei 3 factori implicați în divagarea adevărului

  • Disinformation: informații false, create în mod deliberat pentru a dăuna unei persoane, unui grup social, unei organizații sau unei țări;
  • Misinformation: informații false, dar care nu sunt create cu intenția de a provoca daune;
  • Mal-information: informații care se bazează pe realitate, utilizate pentru a provoca daune unei persoane, grup social, organizație sau țară.

sursa foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *