Propaganda rusă încalcă sancțiunile europene. RT a creat zeci de site-uri noi

Sancțiunile europene care privesc instituțiile de propagandă ale Rusiei au fost încălcate imediat după intrarea acestora în vigoare. Variante alternative în mai multe limbi ale RT au apărut la scurt timp după ce site-urile originale au fost blocate în toate statele Uniunii Europene.

O analiză a Institutului pentru Dialog Strategic, un think tank care urmărește extremismul online, arată că RT a creat zeci de site-uri web noi, în germană, spaniolă, franceză și engleză, folosindu-și uneori conturile de social media pentru a promova noile pagini web, conform Politico.

Raportul remarcă că, de la impunerea sancțiunilor și până în prezent, au apărut 12 site-uri, majoritatea în limba germană sau spaniolă, replici exacte ale RT Deutsch sau RT en Español.

Analizarea adreselor IP și a datelor puse la dispoziție de Google Analytics arată că paginile web respective sunt legate direct de organizația media rusă cu același nume, în timp ce alte cinci site-uri la fel ca cele originale nu se aflau pe servere cu legături cu Moscova.

Institutul pentru Dialog Strategic indică că 112 de site-uri au fost folosite pentru agregarea conținutului publicat de RT, cel mai probabil pentru a genera bani din publicitatea online.

„Cel mai probabil, este vorba de o modalitate foarte intenționată de a încerca să ocolească faptul că au fost restricționate. Este o situație de cap de hidră. Dacă scapi de un lucru, ei vor încerca să găsească o modalitate de a face altceva”, a declarat Jordan Wildon, senior digital methods manager al ISD.

Funcționează sancțiunile împotriva Rusiei?

Aceste puncte publicații susținute de Kremlin continuă să aibă o audiență mare în întreaga lume, ceea ce face ca strategia Rusiei să fie eficientă: în timp ce majoritatea europenilor sunt imuni la propaganda Moscovei, milioane de persoane din cele 27 de țări din blocul comunitar au fost atinse prin intermediul unor site-uri precum RT și Sputnik, care promovează punctul de vedere al Rusiei și acționează ca un mijloc de influență.

În timp ce autoritățile europene promit să impună toate sancțiunile necesare pentru a opri Rusia să agreseze Ucraina, concluziile Institutului pentru Dialog Strategic ridică semne de întrebare cu privire la eficiența reală a sancțiunilor. Războiul din Ucraina a început în urmă cu mai bine de cinci luni și tot atâta timp a trecut de când RT a fost interzis – și a găsit o cale de a ocoli această interdicție.

3 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *