YouTube elimină zeci de mii de videoclipuri privind războiul din Ucraina

YouTube a eliminat peste 70.000 de videoclipuri legate de războiul din Ucraina și alte 9.000 de canale care promovau narațiuni false și propaganda Kremlinului. Printre clipurile șterse se numără și unele care se refereau la război ca ”misiune de eliberare”.

Într-un interviu pentru The Guardian, Neal Mohan, directorul de produs al YouTube, a vorbit despre dezinformarea de pe platforma de video-share și măsurile companiei de a combate distribuirea și activitatea celor care promovează fake news despre conflictul din Ucraina.

Cumulat, conținutul despre acest război a generat peste 40 de milioane de vizualizări, tocmai de asta echipa de la YouTube a trebuit să fie foarte atentă la ce fel de clipuri circulă pe platformă. YouTube are peste 90 de milioane de utilizatori în Rusia și, în acest moment, este ultimul mare serviciu de video-sharing care permită rușilor acces la informații necenzurate de Kremlin și surse credibile de informare.

Prima și, probabil, cea mai importantă responsabilitate este să ne asigurăm că oamenii care caută informații despre acest eveniment pot obține informații corecte, de înaltă calitate și credibile pe YouTube”, a declarat Mohan pentru Guardian.

Unul dintre canalele eliminate a fost cel al jurnalistului pro-Kremlin, Vladimir Solovyov, asta după ce alte surse de distribuire a propagandei ruse (RT și Sputnik) au fost interzise încă de la începutul invaziei.

Recent, Google a anunțat că filiala sa din Rusia va declara faliment după ce contul bancar a fost confiscat de autoritățile rusești. În mod normal, asta se va traduce în sistarea anumitor produse, însă Google a spus că YouTube va continua să funcționeze normal.

Același lucru l-au spus și oficialii de la Kremlin, însă promisiunile venite de acolo trebuie privite cu un gram de scepticism în această perioadă, mai ales că Facebook, TikTok sau Instagram nu au scăpat de sancțiunile Moscovei. Cu toate astea, faptul că YouTube este încă disponibil în Rusia, în ciuda informațiilor care contrazic propaganda lui Putin, este un semn că platforma este destul de importantă și relevantă încât autoritățile n-o pot bloca ușor.

Poate te întrebi de ce ar fi atât de greu să facă o astfel de mișcare, însă nu uita că YouTube tocmai a anunțat că zeci de mii de clipuri care promovau narațiunile Kremlinului au fost eliminate. La fel cum informațiile din surse credibile circulă pe YouTube, la fel de bine se strecoară și propaganda Moscovei care nu duce lipsă nici de audiență și nici de doritori care să o distribuie cât mai departe.

Chiar Mohan în interviu spune că majoritatea videoclipurilor șterse ”sunt narațiuni care vin de la guvernul rus, sau de la entități care lucrează în numele guvernului rus”. Kremlinul se folosește de YouTube pentru a-și viraliza propaganda, iar asta poate însemna că, deocamdată, nu este în interesul său să blocheze platforma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *