Fact check: Preoți ruși sfințesc racheta Satan?

O imagine cu preoți care sfințesc o rachetă despre care se spune că ar fi numită Satan a devenit virală pe Twitter. Deși poza este din Rusia, ea nu a fost făcută acum, ci în 2015, relatează Reuters.

Imaginea a fost încărcată pe Twitter pe 13 mai 2022, alături de descrierea: „Nu cred că veți vedea vreodată o ciudățenie mai mare: lideri ai Bisericii Ortodoxe Ruse sfințind o rachetă numită Satan.”

De atunci și până acum, postarea a strâns peste 100.000 de interacțiuni din partea utilizatorilor, dintre care mulți cred că fotografia a fost făcută în timpul actualului război din Ucraina.

Imaginea este scoasă din context

De fapt, fotografia a apărut prima dată pe net în luna mai a anului 2015. Atunci, o publicație rusă a publicat o serie de imagini, printre care și aceasta, despre care spunea că arată „ritualul sfințirii participanților la Parada Victoriei și consacrarea lansatoarelor din câmpia Khodynka”.

Pe lângă că fotografia nu este recentă, aceasta nici nu arată sfințirea unei rachete numite Satan. De fapt, armata rusă nici nu folosește această denumire. Ea a fost dată de NATO unei rachete a Uniunii Sovietice.

Astfel, racheta pe care NATO a botezat-o SS-18 „Satan” a fost o rachetă balistică intercontinentală din vremea URSS ce putea fi lansată numai de pe o platformă, nu și dintr-un transportator, așa cum este cel din imagine. Și chiar dacă ea încă se mai află în arsenalul Rusiei, nu mai pot fi produse exemplare noi, fiindcă fabricarea ei se făcea în Dnipro, Ucraina.

Racheta care apare în fotografie este cel mai probabil o rachetă SS-27 „Yars”, care este tot o rachetă balistică intercontinentală, însă care poate fi lansată de pe un transportator precum cel din fotografie, spre deosebire de modelul sovietic numit Satan, a spus una dintre cercetătoarele Proiectului de Management al Atomului de la Centrul din Belfer al Școlii Harvard Kennedy, Mariana Budjeryn, pentru Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *