Inițiativa ”Fără penali în funcții publice”, a strâns 1 milion de semnături

Inițiativa Fără Penali în funcții publice a strâns un milion de semnături, anunță USR într-un comunicat de presă. Acestea provin de la români din cele mai mari orașe, dar și din cele mai mici comune și sate din țară.

”Din Japonia până pe coasta de vest a Statelor Unite, din țările nordice până în Africa de Sud. Astăzi, 1 milion de români din întreaga lume spun: Fără Penali în funcții publice”, se arată în comunicatul USR.

“Campania Fără Penali a ajuns să fie un fenomen social. În ultimele cinci luni am vorbit cu cetățeni de toate vârstele, din toate colțurile țării, simpatizanți ai partidului, membri sau lideri ai partidelor politice. Nu sunt două Românii, e una singură, a oamenilor cinstiți care vor o lege egală pentru toți și un viitor pentru ei și copiii lor. Toți au semnat cu furie, încredere sau speranță. În ultimele cinci luni am simțit că cetățenii vor să-și facă vocea auzită, iar primul strigăt este prin mesajul inițiativei Fără Penali. Astăzi, 1 milion de români consideră că România trebuie guvernată altfel, mai responsabil și mai atent. Împreună suntem o forță și împreună putem salva România”, a declarat președintele USR Dan Barna, potrivit g4media.ro

Potrivit Legii 189/1999, o inițiativă cetățenească de modificare a Constituției are nevoie de 500.000 de semnături, dintre care 20.000 să provină din cel puțin 21 de județe din țară, strânse în șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

”Inițiativa Fără Penali îndeplinește ambele condiții și va ajunge în Parlament după ce semnăturile vor fi validate de primării. Deși legea prevede ca semnăturile să provină din 20 de județe plus capitala țării, inițiativa Fără Penali a depășit pragul de 20.000 de semnături în 23 de județe: Alba, Argeș, Bacău, București, Bihor, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui”, subliniază USR.

Inițiativa Fără Penali în funcții publice propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, având următorul conținut: “Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *