DEZINFORMARE marca Sputnik: un respectat think-tank acuzat că promovează propaganda ostilă față de Rusia EXCLUSIV

Sputnik.md a publicat zilele trecute, mai exact pe 20 august, un articol intitulat „Țările europene, într-un clasament al nivelului de ură față de Rusia”în care vorbește despre „un clasament al statelor Uniunii Europene, alcătuit după nivelul de loialitate/ostilitate față de Rusia” , realizat de Centrul Analitic European Values” . Totodată, în articol se precizează că „studiul este publicat pe site-ul care promovează propaganda ostilă față de Rusia”

Încă de la început trebuie spus că titlul este derizoriu, iar informația prezentată este puternic distorisionată. European Values este un think-tank respectat atât în Cehia, cât și în Uniunea Europeană. Kremlinwatch.eu, adică site-ul despre care Sputnik.md spune că promovează propaganda ostilă față de Rusia” , reprezintă, conform descrierii oficiale de pe site, „un program strategic al think-tanku-lui European Values, care are ca scop expunerea și confruntarea instrumentelor de influență rusească și a operațiunilor de dezinformare concentrate împotriva democrațiilor occidentale”. Altfel spus, cercetătorii de aici nu promovează nicio propagandă ostilă Rusiei, ci luptă cu propaganda rusă!

Sputnik.md

Studiul realizat de European Values, dentifica România printre cele nouă state membre UE „trezite” (awaken) în fața pericolului reprezentat de operațiunile subversive ale Rusiei. Totuși, potrivit analizei experților de la European Values, țara noastră nu are capabilitățile strategice necesare pentru a contracara aceste operațiuni. Totodată, studiul mai dezvăluie că două state membre UE, Grecia și Cipru, sunt încadrate în categoria „colaboratorii Kremlinului” (Kremlin collaborators), opunând zero rezistență în fața activităților subversive ale Rusiei. Alte șapte state sunt grupate sub eticheta „în plină negare” (countries in denial): Ungaria, Austria, Luxemburg, Malta, Portugalia și Slovenia – țări care ignoră sau pur și simplu neagă existența dezinformărilor și operațiunilor subversive practicate de Rusia. Alte cinci țări sunt în grupul celor „ezitante” (hesitant), în timp ce România se află alături de Franța, Germania, Olanda, Spania, Finlanda, Cehia, Danemarca și Polonia în grupul țărilor care „s-au trezit” (the awaken).

European Values

Studiul nu analizează așadar „nivelul de ură față de Rusia”, așa cum susține Sputnik.md, ci modul în care statele UE răspund în fața operațiunilor subversive ale Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *