Rusia: Jurnalist american reținut pentru spionaj; un blogger pro-Kremlin asasinat într-o cafenea

Rusia și jurnaliștii sunt ca baba și mitraliera – iar două știri fără legătură între ele întăresc ideea că, în regimul actual, niciun lucrător din mass-media nu este în siguranță, nici măcar cei care sunt pro-Kremlin.

Acuzațiile de spionaj, o monedă de schimb?

La sfârșitul săptămânii trecute, corespondentul rus al Wall Street Journal, Evan Gershkovich, a fost reținut de FSB pentru că ar fi colectat „informații clasificate” despre o companie din complexul său militar industrial.

El a fost arestat în orașul Ekaterinburg din Urali. Înainte de aceasta, jurnalistul lucra la un reportaj despre Wagner, conform The Guardian.

FSB nu a furnizat nicio dovadă care să susțină acuzațiile și nici alte detalii despre momentul în care Gerșkovici a fost reținut. Ulterior, jurnalistul a fost dus la tribunalul Lefortovo din Moscova și arestat în mod oficial. Potrivit deciziei instanței, acesta va fi reținut cel puțin până pe 29 mai. Gerșkovici a negat acuzațiile, potrivit agenției TASS.

Nu ar fi singura dată când Rusia a „colectat” cetățeni americani și i-a reținut pentru a-i folosi ca monedă de schimb. În timp ce guvernul american și comunitatea jurnalistică exercită presiuni asupra Moscovei pentru eliberarea corespondentului WSJ, experții spun că ar trebui să ne așteptăm ca Gerșkovici să fie eliberat în schimbul altcuiva.

Iar Rusia folosește toate șansele pe care le poate obține. Anul trecut, autoritățile ruse au arestat-o pe jucătoarea de baschet americană Brittney Griner, dar aceasta a fost ulterior eliberată în schimbul unui traficant de arme poreclit „Negustorul Morții”, Viktor Bout. (Un schimb despre care mulți au spus că a fost favorabil Moscovei, care a primit un traficant de arme cu multe conexiuni și cunoștințe periculoase).

Nimeni nu este în siguranță în Rusia

La polul opus, la doar câteva zile distanță de arestarea jurnalistului de la Wall Street Journal, a avut loc o altă știre în care a fost implicat un jurnalist. De data aceasta este vorba despre un blogger pro-Kremlin, care se pare că a fost asasinat cu o bombă într-o cafenea din Sankt Petersburg.

În timpul unei întâlniri publice, Vladlen Tatarsky, al cărui nume real era Maxim Fomin, a primit o statuie, învelită într-o cutie de cadou. Dar cadoul a fost doar o deghizare pentru o bombă, care, potrivit unei înregistrări video de pe Telegram, a explodat la câteva minute după ce bloggerul a primit-o, relatează The Guardian.

Peste 30 de persoane au fost rănite în explozia de duminică, iar bloggerul pro-război ar fi fost ucis pe loc.

Știam deja că jurnaliștii din opoziție – sau orice fel de jurnaliști care nu sunt în mod special pe statul de plată al Kremlinului – sunt în pericol. Dar asasinarea bloggerului vine ca o palmă pentru cei care credeau că sunt mai în siguranță pentru că sunt de partea regimului.

I s-a întâmplat unui blogger pro-război, care a fost urmărit de 500.000 de persoane. S-a întâmplat într-o cafenea din Sankt Petersburg, orașul lui Vladimir Putin, de unde a ajuns la putere. S-a întâmplat în timpul zilei, când bloggerul credea că este în siguranță, înconjurat de oameni cu care împărtășea aceleași opinii.

Devine clar că, chiar dacă Kremlinul vrea să pretindă că războiul pe care îl poartă este în afara granițelor sale, acesta are impact și asupra societății rusești. Nu doar prin greutăți economice și prin tăierea legăturilor diplomatice, ci și prin moarte, pierdere și frică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *