China ar fi făcut lobby ca UE să modifice un raport despre campaniile sale de dezinformare

Despre încercările Chinei de influențare a opiniei publice internaționale s-a tot scris: Beijingul a încercat, prin manipulare, să ”rescrie” modul în care a răspuns pandemiei de coronavirus. Însă se pare că eforturile chineze merg mai departe, întrucât aceasta ar fi reușit să convingă Uniunea Europeană să nu mai fie atât de critică la adresa campaniile de dezinformare.

Prin acțiuni de lobby, diplomații chinezi ar fi convins oficiali ai UE să schimbe exprimarea folosită în cadrul unui raport despre răspunsul Chinei la SARS-CoV-2. The New York Times precizează că varianta inițială a documentului era asemănătoare cu articolele de presă care arătau cum încearcă Beijingul să manipuleze.

”China a continuat să desfășoare o campanie globală de dezinformare pentru a devia vina pentru izbucnirea pandemiei și îmbunătățirea imaginii sale internaționale”, scriau oficialii UE în raport.

Și probabil ar fi rămas așa, dacă presiunile Chinei nu se intensificau. Într-un e-mail consultat de The Times, diplomatul Lutz Güllner le spune colegilor săi: ”Chinezii deja amenință cu reacții dacă raportul apare”.

Varianta finală a documentului, ceva mai blândă

Din ”campaniile globale de dezinformare”, tentativele Beijingului de influențare a publicului au fost prezentate ceva mai blând.

În versiunea finală, oficialii Uniunii Europene arată că ”Surse oficiale și susținute de stat de diferite guverne, inclusiv Rusia și – într-o măsură mai mică – China, au continuat să țintească pe larg narațiunile conspirative și dezinformarea”. 

Totuși, nu este clar în ce ar fi constat reacțiile Chinei. Este posibil ca acestea să fie de natură economică, dat fiind faptul că Uniunea Europeană negociază cu statul sud-asiatic concesii comerciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *