Vom putea controla device-urile cu mintea? Planul ambițios al Meta pentru tehnologia AR
Planurile Meta pentru realitatea augmentată sunt foarte ambițioase, iar compania are program pentru următorii opt ani care este presărat cu inovații tehnologice. 2024 este ținta pe care Meta o are cu privire la lansarea primei generații de ochelari AR (realitate augmentată).
Ochelarii AR ai Meta, cunoscuți intern ca ”Proiectul Nazare”, vor fi constant actualizați, 2026 și 2028 reprezentând anii în care a doua generație și, respectiv, a treia ar trebui să fie lansate pe piață. Conform unui raport al The Verge care a citat surse interne din cadrul companiei, Mark Zuckerberg vrea ca Meta să redevină un centru de inovație, iar tehnologia AR este marele său pariu.
”Ego-ul lui Zuck este strâns legat de acești ochelari. Vrea să fie un moment de genul iPhone”, a declarat un fost angajat care a lucrat pentru proiectul Nazare.
Cum vor arăta acești ochelari?
Sursele citate de The Verge spun că prima generație de ochelari AR vor funcționa cu ajutorul unui dispozitiv wireless în formă de telefon care ajută ochelarii cu anumite sarcini de procesare, astfel încât aceștia să funcționeze normal. Sistemul de operare este unul bazat pe Android și ar putea oferi o experiență AR cu efecte vizuale 3D, urmărire oculară, o cameră orientată spre exterior și un aspect „acceptabil din punct de vedere social„. Punctul de inovație l-ar reprezenta posibilitatea de a comunica cu „hologramele” altor persoane.
Designul actual al echipamentului AR se aseamănă cu o pereche normală de ochelari cu rame negre. Diferența cea mai mare este cea de greutate. Ochelarii AR ai Meta cântăresc 100 de grame, semnificativ mai mult decât o pereche normală, ceea ce poate deveni o problemă dacă sunt folosiți pentru perioade lungi de timp. Nu că ai putea să-i porți atât de mult încât să te afecteze, actuala durată a bateriei nu depășește patru ore.
O dată cu lansarea proiectului Nazare, Meta vrea să mai lanseze o altă pereche de ochelari (denumiți intern ”Hypernova”) care să funcționeze doar conectați la telefon. Detaliile despre Hypernova sunt foarte puține. Tot ce știm este că odată conectați, ochelarii vor afișa notificările de pe telefon.
Ochelari controlați cu ajutorul minții
Dacă sună SF, asta e pentru că tehnologia este foarte ambițioasă și încă în primele stagii de experimentare. Meta vrea ca ochelarii AR să poate fi controlați prin intermediul unei brățări care este capabilă să citească impulsurile electrice din nervii mâinii și apoi să le transforme în comenzi pentru echipamentul AR.
Tehnologia a fost cumpărată de Meta în 2019, atunci când startup-ul CTRL-Labs a prezentat un prototip care funcționa pe baza impulsuri electrice din braț. Angajații care au experimentat această tehnologie au declarat pentru The Verge că este cea mai impresionantă dintre toate lucrurile pe care Meta le dezvoltă în momentul de față. De fapt, dacă produsul ajunge să funcționeze la scară generală, ar putea înlocui orice metodă cunoscută de interacționare cu un software (mouse, tastatură, controller).
”Dacă CTRL-Labs funcționează, nimic din toate celelalte lucruri nu mai contează”, adeclarat o sursă pentru The Verge.
Banii pe care Meta pare să-i verse în acest proiect sunt nelimitați. Deși prețul nu a fost încă stabilit, e greu de crezut că va fi la fel de accesebil ca Quest-ul pe care Meta îl oferă pe piață la un preț foarte mic (în România prețul este în jur de 2.000 de lei). Rămâne de văzut dacă Mark Zuckerberg va fi dispus să subvenționeze proiectul Nazare. Așteptările nu foarte oprimistice cu privire la vânzările acestor ochelari, dar Zuckerberg mizează pe tehnologia AR ca fiind viitorul și, pare, dispus să verse bani în acest proiect până când se va dovedi cu adevărat profitabil.
Articole asemănătoare
Anglia va lansa, după patru luni de întârziere, aplicația pentru urmărire contactelor cu COVID-19
Un stat membru NATO, atacat informatic de Rusia
UE o să lanseze o nouă platformă pentru a contracara dezinformările Rusiei și Chinei
Mâna dreapta a lui Mark Zuckerberg a anunțat că pleacă din Meta
Editiadedimineata: Ce date personale înregistrează noile camere video de corp ale polițiștilor români