Propagandă peste Coreea de Nord. Coreea de Sud ia în considerare reintroducerea baloanelor cu pliante

Coreea de Sud ar putea să ridice interdicția privind trimiterea de produse și materiale propagandistice în Nord, prin intermediul baloanelor. Semnalul a venit din partea însărcinatului guvernului cu relațiile dintre cele două state, care descrie măsura drept o încălcare a dreptului la liberă exprimare.

Încă din 1953, când cele două părți au încheiat un acord de încetare a focului, dezertorii nord-coreeni și activiștii au trimis regulat baloane cu pliante propagandistice, precum și produse alimentare, medicamente, radiouri portabile, dar și USB-uri pe care erau încărcate știri și drame din Sud, conform Reuters.

„Cred că reglementarea legală a unor astfel de activități este problematică din punct de vedere constituțional”, a spus Kwon Young-se, nominalizat pentru postul de ministru al unificării în noul guvern conservator.

Scopul acestor campanii este de a susține democrația și de a incita schimbarea regimului din țara vecină, însă eficacitatea lor a fost îndelung dezbătută – mai ales în ultimii ani, când Coreea de Nord a amenințat cu represalii pentru baloanelor de pe teritoriul țării. Și Coreea de Nord a trimis materiale propagandistice, în mod special soldaților aflați în zona sudică a Zonei Demilitarizate.

Peninsula Coreea, în tensiune

În 2021, la un an după ce Executivul de la acea vreme a interzis persoanelor să trimită propagandă peste linia de demarcație, în încercarea de a îmbunătății relațiile bilaterale, Kwon scria că interdicția trebuie ridicată, întrucât îi neglijează pe nord-coreeni de rând.

„Actualul guvern pare să fie interesat doar de îmbunătățirea relațiilor cu conducerea Nordului și nu de schimbarea societății nord-coreene”, scria el la acea vreme.

Normalizarea relațiilor dintre cele două state ar fi dificilă în contextul în care Phenianul dezvoltă programe nucleare iar Seul începe reînarmarea. Totuși, Kwon susține că noua administrație va încerca să faciliteze dialogul dintre cele două părți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *