20 de jurnalişti au fost ucişi de la începutul războiului cu Rusia

Uniunea Națională a Jurnaliştilor din Ucraina informează că 20 de jurnalişti ucraineni și străini au fost ucişi de pe 24 februarie, când Rusia a declanșat o invazie la scară largă în țara vecină.

Citând date puse la dispoziție de procuratura generală ucraineană, sindicatul a declarat că cel puțin 18 jurnalişti au fost uciși la 3 aprilie. În ultima săptămână, alți doi lucrători media și-au pierdut viața din cauza conflictului militar, conform New York Times.

Printre numele ce apar pe listă se află și cel al jurnalistului Brent Renaud, dar și operatorul Fox News Pierre Zakrzewski.

„Acest război nu cruță pe nimeni: ia viețile soldaților, civililor, lucrătorilor mass-media”, a spus organizația sindicală.

Multe dintre victimele amintitde de Uniunea Națională a Jurnaliștilor din Ucraina au fost vizate în mod direct de forțele ruse, în ciuda faptului că aceștia purtau semne care să ateste că sunt de la presă. Conform legilor internaționale, jurnaliștii aflați în zone de război au statut de civili, fiind astfel protejați atât împotriva efectelor ostilităților cât și împotriva măsurilor arbitrare ale uneia dintre părțile beligerante atunci când sunt fie capturați, fie arestați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *