Un jurnalist olandez ar putea face închisoare pentru ajutarea unui refugiat afgan

Ingeborg Beugel, un jurnalist olandez din Grecia, este acuzat și ar putea face până la un an închisoare pentru găzduirea și ascunderea unui refugiat din Afganistan. Refugiatul a stat timp de doi ani în reședința olandezului de 41 ani, care nu este neapărat afiliat cu vreo publicație anume și este liber profesionist.

Conform Balkan Insight, atât Beugel, cât și refugiatul afgan, au fost arestați vara trecută și au fost lăsați în libertate înainte de începerea judecării. Autoritățile grecești știau că o persoană fără autorizația de reședință stătea în casa jurnalistului, însă abia după 2 ani au decis să-l aresteze.

Tradițional, după valul de refugiați care dădea năvală din fosta Iugoslavie în anii 90, Grecia a întărit restricțiile pentru aceștia. Totuși, în urma arestării, afganul în cauză a primit autorizația de a rămâne în Grecia și nu a fost expulzat.

Procesul lui Beugel trebuia să înceapă joi, pe 2 iunie, însă a fost amânat.

Lucrătorii umanitari, ONG-urile și jurnaliștii care zic adevărul sunt incriminați, pe când cei care comit crime sunt liberi și glorificați. Trebuie să schimbăm această tendință”, a spus jurnalistul olandez.

Posibilele sancțiuni pe care le poate avea Beugel sunt până la un an de închisoare sau până la 5000 euro amendă. Acesta plecase din Grecia în 2021, în urma unui conflict direct cu prim-ministru pe tema migrărilor. Grecia a ajuns până pe locul 108 din 180 la gradul de libertate a presei, pe când anul trecut era pe locul 70.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *