Un jurnalist rus riscă zece ani de închisoare pentru publicarea de ”fake news” despre armată

Mikhail Afanasyev, un proeminent jurnalist rus, este cea mai nouă victimă a legii draconice adoptate de Moscova după declanșarea războiului la scară largă din Ucraina. Afanasyev, redactorul-șef al publicației Novy Focus, riscă zece ani de închisoare pentru acuzația de publicare a ”fake news” despre armată.

Jurnalistul a fost reținut pe 13 aprilie, din cauza unui articol privind refuzul jandarmilor ruși de a merge în Ucraina. Procuratura susține că materialul conține ”informații false” despre numărul de ofițeri uciși, răniți sau dispăruți în misiune, informează Novaya Gazeta Europe, citând Centrul de apărare a mass-mediei (MMDC).

Pe canalul de Telegram al organizației se arată că mai mulți polițiști au descins la locuința sa din orașul Abakan, capitala Republicii ruse Khakassia. În urma percheziției, au fost confiscate calculatoare, echipamente de comunicare și suporturi de date și jurnalistul a fost arestat.

Nu este prima oară când Mikhail Afanasyev are parte de repercursiuni din partea statului sau a organizațiilor criminale. În decembrie 2016, RSF denunța faptul că statul rus ignoră din nou amenințările cu moartea primite de jurnalist de la o organizație de crimă organizată a cărei activitate a investigat-o.

În 2009, acesta a fost pus sub acuzare pentru defăimare, după ce el și colegii săi de la Novy Focus au contestat răspunsul guvernului rus la explozia de la centrala electrică Sayano-Shushenskaya din Khakassia. Atunci, jurnalistul a dezvăluit că aproximativ 100 de persoane și-ar fi pierdut viața în explozie, în timp ce autoritățile raportau inițial doar 15 decedați. Ulterior, tot în 2016, Ministerul de Interne al Republicii Khakassia, aflată în sud-vestul Siberiei, a retras acuzațiile care i-au fost aduse lui Mihail Afanasiev.

Declanșarea invaziei în Ucraina și teama Kremlinului față de posibilele repercursiuni interne au determinat aparatul de stat să adopte o lege draconică, care pedepsește distribuirea de ”fake news” cu privire la așa-zisa operațiune specială militară pe care o desfășoară în țara vecină. Spre sfârșitul lunii martie, Duma de Stat a adus mai multe amendamente legii, incriminând astfel diseminarea de „informații false cu bună știință” despre instituțiile ruse ce operează înafara granițelor țării. Noua legislație prevede sancțiuni care variază de la amenzi cuprinse între 700 de mii de ruble și 5 milioane de ruble până la pedepse cu închisoarea de până la 15 ani, dacă acțiunile au „consecințe grave”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *