Date îngrijorătoare: doar 12% din români au verificat informațiile citite pe internet

Datele prezentate de Eurostat arată o cifră îngrijorătoare: doar 12% din români au verificat informațiile citite pe site-urile de știri sau chiar pe social media în 2021.

Astfel, România se clasează pe penultimul loc la educația media, după Lituania (11%). La polul opus se află Olanda (45%), Luxemburg  (41%) și Irlanda (39%), în timp ce media europeană este de 23%.

La nivel al statelor UE, cea mai agreată metodă de verificare a unei informații era consultarea altor site-uri sau căutarea unor detalii suplimentare despre sursă (20%). 12% dintre europeni au afirmat că preferă să se îndrepte spre mediul offline, alegând să poarte o discuție cu cineva sau să caute în cărți. Participarea la discuții online pe subiectul discutat în știre a reprezentat cea mai puțin populară metodă (7%).

În România, informația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât un sondaj realizat anul acesta de INSCOP arată că peste jumătate dintre români cred că au fost expuși dezinformării în lunile precedente.

1 Comentariu

  1. Nici un om serios, cu mintea întreagă, nu-şi va baza studiul, decizia pe informaţii de pe site-uri efemere de pe net. Personal, citez cel mult din PDF-ul unor cărţi digitalizate integral, cu coperţi cu tot, cu toate paginile, verificând apoi în surse bibliografice. Wikipedia îţi poate da urma unei informaţii, cel mult, apoi va trebui să te duci la sursa primară, dacă eşti cât de cât serios.
    Iar site-urile de ştiri, site-urile web etc sunt doar pentru divertisment, dacă ai timp de pierdut sau vrei să fii păpuşa unor manipulatori îngrozitor de venali. Cele mai nesigure, mai periculoase, sunt site-urile cu publicitate încât nu le recomand nimănui.
    Partea îngrozitoare la români este aceea că unele instituţii, autorităţi chiar îşi folosesc site-urile tocmai pentru dezinformare aruncând, ca într-o ladă de gunoi, date trunchiate, declaraţii rupte din context, replici, polemici, concluziile interesate, părtinitoare ale unor personalităţi zise VIP-uri, chiar specialişti care se dezonorează astfel, mediul internetului devenind spectacol, circ pentru cei care urmăresc cât de cât fenomenul.
    Poate că la noi este mai evident fenomenul, în funcţie de mediul investigat, sondat, dar nu cred că în alţe ţări lucrurile stau mult mai bine.
    Biblioteca fizică, librăria, cartea – rămân încă pământul ferm al informării pentru un intelectual care se respectă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *