Videoclipurile RT continuă să circule pe YouTube, în ciuda interdicției

Dezinformarea rusă privind războiul din Ucraina continuă să se răspândească pe YouTube prin intermediul clipurilor video ale publicației controlată de Rusia RT, în ciuda interdicției implementate anul trecut de platformă.

Un raport publicat miercuri de organizația americană de supraveghere a dezinformării Newsguard a descoperit 250 de încărcări a 50 de videoclipuri create de RT despre războiul din Ucraina pe mai mult de 100 de canale YouTube de la interdicție, în martie 2022, conform The Guardian.

Videoclipurile conțineau propaganda Kremlinului, inclusiv afirmații cum că Ucraina a fost condusă de conducerea nazistă și că propriii săi cetățeni au fost victimele unor crime odioase.

Conținutul ajunsese la mai mult de jumătate de milion de vizualizări combinate, înainte de a fi șters.

Cum păcălește RT YouTube

Se crede că conținutul RT a continuat să prolifereze pe YouTube pentru că logo-ul a fost estompat, ceea ce a îngreunat detectarea acestuia de către sistemul platformei. De fapt, redactorul-șef al RT, Margarita Simonyan, a vorbit despre modalitatea pe care au găsit-o pentru a continua să publice pe YouTube.

„Fără să folosim brandul nostru, deschidem un canal pe YouTube, acesta obține milioane de vizualizări în câteva zile. După trei zile, serviciile de informații [ale YouTube] își dau seama (…) și îl închid”, a declarat Simonyan pentru presa de stat în aprilie 2022.

Conturi ale guvernului și ale unor influenceri

Cu toate acestea, este posibil ca nu toate conturile să fie gestionate de RT: un canal monetizat identificat de studiu ca distribuind frecvent conținut RT este gestionat de un cetățean britanic care locuiește acum în Rusia. Mike Kones are peste 117.000 de urmăritori și împărtășește propagandă pro-Putin, teorii ale conspirației și dezinformare.

În plus, alte câteva canale sunt conduse chiar de guvernul rus. Studiul a identificat cinci astfel de canale, unul dintre ele fiind Rossotrudnichestvo. În iulie 2022, această agenție rusă a fost sancționată de Uniunea Europeană pentru răspândirea „narațiunilor Kremlinului, inclusiv a revizionismului istoric”.

În ultimul an, RT și-a intensificat eforturile de răspândire a dezinformării prin diverse modalități. A produs aproximativ 50 de documentare de anul trecut până în prezent, aproximativ unul pe săptămână. De asemenea, și-a diversificat conținutul și în alte limbi: în timp ce cele mai multe dintre ele erau în engleză și în rusă, unele filme au fost lansate în franceză, germană și italiană.

YouTube nu a negat concluziile studiului, dar a precizat că este în permanență în căutare de conținut RT. Mai mult de 800 de canale au fost eliminate și 4 milioane de videoclipuri au fost blocate deoarece conțineau dezinformare rusă.

Până la 21 februarie, YouTube a eliminat 81 din cele 250 de încărcări identificate în studiul NewsGuard. După publicarea analizei, 17 videoclipuri cu conținut RT au fost eliminate de platformă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *