Plahotniuc și Șor, sancționați de SUA. Ar fi fost implicați într-o campanie de influență a Rusiei

Doi oligarhi moldoveni, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, se află pe cea mai nouă listă de sancțiuni anunțată de Departamentul Trezoreriei al Statelor Unite ale Americii. Alături de cei doi se mai numără alte șapte persoane, dar și 12 entități.

Conform ambasadorului american la Chișinău, Kent D. Logsdon, Plahotniuc și Șor au fost implicați într-o largă „campanie de influență malignă” a Rusiei în Republica Moldova, scrie G4Media.ro.

SUA consideră că Plahotniuc s-a folosit de Justiție pentru a se răzbuna pe adversarii din mediul politic și din afaceri, în timp ce Șor, liderul partidului omonim de peste Prut, se află pe listă „pentru că a fost responsabil sau complice, sau s-a implicat sau a încercat să se implice direct sau indirect în interferența în alegerile unui guvern străin, pentru sau în numele sau în beneficiul direct sau indirect al Guvernului Federației Ruse”, conform secretarului de stat al SUA, Anthony Blinken.

Plahotniuc mai este acuzat și că a folosit media în folosul propriu, că a săvârșit acte de corupție, dar și că a manipulat rezultatul alegerilor.

Vizată de sancțiuni, care prevăd interdicția de a intra pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, este și soția deputatului Șor. Sara Lvovna Șor este o cântărează pop rusă, decorată de Putin ca artist de onoare al Rusiei.

Campaniile de influență ale Rusiei

Comunicatul emis de Trezoreria SUA, în care sunt anunțate și sancțiunile, vorbește și despre companiile de influență pe care Rusia le-a pus în funcțiune în întreaga lume.

„Rusia a încercat să submineze democrația în întreaga lume atât prin operațiuni de influență deschise, cât și sub acoperire. Recent, pe măsură ce Rusia se confruntă cu eșecuri militare și cu indignarea globală din cauza acțiunilor sale brutale din Ucraina, agenții Rusiei au luat în considerare măsuri din ce în ce mai disperate pentru a preveni erodarea în continuare a influenței sale. 

(…)

Deși eforturile sale de a influența alegerile din Moldova din 2020 și 2021 au eșuat, Kremlinul continuă să organizeze eforturi pentru a readuce la putere un guvern pro-rus. Recunoscând pierderea sprijinului popular pentru vechea elită politică pro-rusă din Moldova, echipa lui Gudilin a oferit sprijin unui grup politic de opoziție, Mișcarea Națională Alternativă (NAM). Aceste eforturi de influență sunt strâns coordonate cu utilizarea energiei de către Moscova ca armă politică împotriva guvernului moldovean. Printre eforturile sale de subminare a guvernului, echipa lui Gudilin plănuia să angajeze o echipă permanentă care să posteze comentarii pe rețelele de socializare și în emisiunile online. Gudilin a colaborat cu un manager al Agenției de Cercetare pe Internet, sancționată de SUA, pentru a înființa această «fabrică de troli», se arată în comunicat.

SUA, alături de Moldova

Mai mult, Blinken a declarat că SUA „se angajează să sprijine eforturile Republicii Moldova de a combate corupția, de a reforma sectorul justiției, de a consolida independența și transparența instituțiilor sale democratice și de a promova răspunderea celor care încearcă să-i submineze democrația”.

În plus, pe lângă aceste sancțiuni, SUA s-au angajat să „continue să îi tragă la răspundere pe cei care amenință democrația în străinătate”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *