Vaccinurile pentru animale și produsele de igienizare împotriva coronavirus stârnesc teorii ale conspirației

Teoria conform căreia noul coronavirus a fost făcut în laborator nu e nouă, cum nu sunt nici ”dovezile” în acest sens care circulă pe internet.

Pozele cu vaccinurile pentru animalele de companie și produsele de curățenie împotriva coronavirus sunt cele mai întâlnite astfel de dovezi, folosite de conspiraționiști pentru a-și susține teoriile. În realitate, la mijloc intervine dezinformarea – sau, mai precis, lipsa de informare.

CORONAVIRUSUL CANIN DĂ BĂTĂI DE CAP

Fullfact.org povestește că, în ultima vreme, pe Facebook s-a viralizat un post care ”dovedește” că vaccinul pentru coronavirus exista încă de la începutul anilor 2001, deci existența acestuia a fost ascunsă timp de 19 ani.

În realitate, în poză apare un vaccin administrat câinilor împotriva coronavirusului canin, diferit de SARS-CoV-2. Nobivac Canine 1-Cv este, așa cum îi spune și numele, folosit exclusiv pentru patrupezi, pentru a îi proteja de coronavirus.

 

În România, ceva mai populare au fost produsele de igienizare care distrug o listă de viruși, printre care și coronavirus. Pentru mulți concetățeni, simpla existență a cuvântului pe eticheta unor produse a fost o dovadă destul de convingătoare: se știa despre coronavirus – afirmație care nu e complet eronată, întrucât comunitatea științifică a fost conștientă prima oară de existența unei boli din ”familia” coronavirus în anii 1930. Însă teoriile care afirmă că virusul care cauzează COVID-19 a fost făcut în laborator și folosit ca o armă sunt nefondate. 

 

 

Într-un studiu publicat la jumătatea lunii aprilie, Pew Research Center arăta că o treime din americani cred că SARS-CoV-2 este făcut în laborator. Aproape 9000 de persoane au fost întrebate dacă cred că actuala tulpină a coronavirusului: 1) „a avut loc în mod natural”; 2) „a fost dezvoltat intenționat într-un laborator”; 3) „a fost făcut accidental într-un laborator”; sau 4) „nu există cu adevărat”.

Mai mult decât atât, cei mai predispuși să creadă că noul coronavirus a fost făcut de mâna omului, intenționat sau nu, sunt susținători ai partidului republican sau au vederi apropiate acestuia. Însă atunci când vine vorba de vârstă, tinerii cred mai mult în această teorie a conspirației decât cei în vârstă.

Doar 1% din respondenți consideră că SARS-CoV-2 este o făcătură.

CHINA ȘI SUA, ÎN DEZACORD

E important de notat că la promovarea acestei idei au contribuit tot felul de figuri politice, printre care și oameni din administrația lui Donald Trump.

Secretarul de stat Mike Pompeo declara recent că Statele Unite ale Americii investighează originea COVID-19, acuzând China că ascunde informații.

”Chiar și azi, guvernul chinez nu a permis oamenilor de știință americani să intre în China, să intre în laboratorul Wuhan sau oriunde este nevoie pentru a afla despre acest virus, pentru a afla despre originile sale”, a afirmat șeful diplomației americane, conform New York Post.

Narativul a fost promovat și de liderul SUA, Donald Trump: ”Dacă a fost o greşeală, o greşeală este o greşeală. Dar dacă ei au fost responsabili cu bună ştiinţă, da, vreau să spun, atunci sigur că ar trebui să fie consecinţe”.

E important de menționat, însă, că reacțiile vin pe fondul tentativelor Chinei de a distrage atenția de la modul în care a răspuns epidemiei. Beijingul a încercat să arunce vina asupra Statelor Unite ale Americii, ajungând să afirme, prin vocea ministrului de Externe, că militarii americani i-au infectat pe cei chinezi, în timpul unei olimpiade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *