Un influencer american recunoaște că a primit bani de la Rusia pentru a posta fake news despre alegerile din SUA
Un influencer pro-Trump, @AlphaFox78 pe X, a fost primul care a distribuit un videoclip acum dezmințit care susținea că imigranții haitieni au folosit acte de identitate false pentru a vota pentru Kamala. El spune acum că Rusia l-a plătit pentru a distribui povestea falsă.
Într-o serie de interviuri cu CNN, bărbatul a dezvăluit că nu a verificat realitatea videoclipului în cauză. „Nu am nicio idee de unde provine sau altceva – eu sunt doar tipul care l-a distribuit”, a spus el.
100 de dolari pentru o postare falsă
@AlphaFox78 a dezvăluit că a fost contactat de Simeon Boikov, un podcaster propagandist rus cunoscut online drept „AussieCossack”. În schimbul partajării videoclipului, influencerului i s-au oferit 100 de dolari. El a fost de acord.
Nu a fost prima dată când Boikov i-a oferit bani în schimbul postării de conținut. În alte aproximativ 10 ocazii, Boikov i-a plătit 100 de dolari pentru a posta meme-uri și videoclipuri pe cont, care „păreau inocente”. @AlphaFox78 nu a pus la îndoială intențiile celuilalt chiar și atunci când conținutul pe care i s-a cerut să îl distribuie avea legătură cu alegerile.
„Garda mea a fost coborâtă pentru că este vorba doar despre meme-uri”, a explicat el pentru CNN, adăugând că nu și-a dat seama de adevărata ocupație a lui Boikov.
Videoclipul care îi vizează pe haitieni și pe vicepreședintele Kamala Harris nu este prima povestire pe care a postat-o în schimbul unor sume de bani care ar putea fi trasate înapoi în Rusia. El a recunoscut, de asemenea, că a fost plătit pentru a posta conținut care îi acuza pe Harris și pe soțul acesteia că l-au turnat pe Diddy înainte de raidurile Homeland Security. De atunci, comunitatea de informații a SUA a stabilit că afirmația a avut la origine o operațiune de influență rusească.
Cine este Boikov?
Simeon Boikov este un agent străin rus înregistrat în Australia, care lucrează pentru mass-media de stat a Kremlinului, postând atât în engleză, cât și în Australia.
Din câte se știe, acesta locuiește acum în Consulatul Rusiei din Sydney. El a cerut azil după ce a fost emis un mandat de arestare pe numele său pentru presupuse agresiuni. Vladimir Putin i-a acordat lui Boikov cetățenia rusă în urmă cu un an, prin ordin prezidențial.
Articole asemănătoare
Rusia adaugă purtătorul de cuvânt al Meta pe lista persoanelor căutate
Jurnalist AP, pe lista neagră a rușilor: „Am fost ultimii jurnaliști din Mariupol. Acum nu mai există niciunul”
Die Welt: Președintele Klaus Iohannis este ținta unei noi campanii de defăimare
Alegătorii americani, îndemnați prin apeluri telefonice să stea acasă. FBI ar ancheta posibila tentativă de influențare a votului
Cum au devenit știrile false o afacere profitabilă pentru sponsorii lor