Spectacol mediatic de zile mari: CCR dezbate respingerea cererii de revocare a șefei DNA de către Klaus Iohannis

Este 10 mai 2018, dată la care România aniversează trei evenimente importante: începutul domniei lui Carol I, Independența de stat și încoronarea primului rege al țării.

Iată însă că la 100 de ani de la crearea Statului Român, populația mai are un motiv de sărbătoare. Sărbătoare pentru unii, pentru că în cazul taberei adverse, oricare ar fi ea, cu siguranță nu va fi un motiv de bucurie.

De ce? Ei bine, pentru că astăzi completul de judecată al CCR decide asupra sesizării Cabinetului Dăncilă – prin persoana Ministrului Tudorel Toader – privind existenţa unui conflict Guvern – Preşedinte ca urmare a respingerii cererii de revocare a şefei DNA Laura Coruţa Kovesi de către Klaus Iohannis.

Dar pentru că suntem într-o țară unde românul se pricepe la tot și la toate, decizia este mult comentată și mult dezbătută pe toate canalele de știri și pe grupurile de discuții din online.

Ups! Comentată, am zis? La care scriem aceste rânduri pagina Facebook „Alături de Direcția Națională Anticorupție”, ce are peste 30.000 de like-uri, este anormal de tăcută. Ultima postare este de pe data de 7 mai. Ce să se fi întâmplat cu ei? Lupta Anticorupție intră atât de repede în vacanță?

Pe de altă parte, Grupul Facebook „ANTENA 3 Grupul susținătorilor și telespectatorilor mereu fideli !!!”, ce are peste 28.000 de membri, este la fel de tăcut. Chiar nu mai înțelegem nimic. Probabil și-au luat cu toții pop-cornul și s-au postat în fața televizoarelor.

Încercăm, atunci, în altă parte. Pe pagina Hotnews, comentatorii dau semne de viață: „Cine se cred ticalosii astia de la CCR?” întreabă unul dintre ei. „Am toata încrederea an CCR”, pretinde altul. În același timp, pe pagina G4 Media, un comentator punctează tare: „E timpul sa lom labele de pe justitie, doamna Kovesi! Astia de la DNA vor sa ne scoata din Europa! A-n strada cu noi!”. Altundeva, unii ziariști pretind că „CCR este la cheremul lui Dragnea”, acesta, conform autorului, lăudându-se în partid că are avea majoritate de 5 în completul CCR.

E clar. Lupta e încinsă în fața tastaturilor, posturile de știri se pregătesc pentru audiențe-record, iar reporterii vor fi în focuri. De partea cealaltă însă, a celor care chiar știu cu ce se mănâncă subiectul, miza este însă ceva mai mare. Iar asta nu din pricina deciziei CCR, din moment ce Laura Codruța Kovesi oricum își va termina mandatul curând; ceea ce este important, mai degrabă, în acest caz, este semnalul pe care îl va da decizia CCR societății. Sau, mă rog, unei anumite părți a ei. Și, nu în ultimul rând, partenerilor strategici pe care îi are România.

Oare ce se va întâmpla? Îi va da Curtea dreptate lui Tudorel Toader atunci când reclamă, în acest caz, “Neconstituţionalitatea, comportamentul şi crearea unui blocaj instituţional între preşedintele României, pe de o parte, ministrul Justiţiei, parte a Guvernului în acelaşi timp”?

Adevărul este că nu știm ce soluție va alege CCR. Rămânem în așteptare, cum s-ar spune în limbajul completelor de judecată.

Sau, dacă ar fi să-i dăm crezare lui Liviu Dragnea, „Nu cred că se pronunţă săptămâna asta. Nu ştiu, nu am informaţii. Mi se pare scurt”.

O fi știind el ceva.

Iar noi vom reveni cu amănunte imediat ce le vom avea.

LATER EDIT: Liviu Dragnea avea, într-adevăr, dreptate. Să însemne asta că avea surse în CCR? Sau pur și simplu că decizia în cauză este foarte grea, iar CCR mai are nevoie de timp pentru deliberare? Răspunsul ambelor întrebări îl vom avea pe data de 30 mai, când CCR a stabilit următorul termen în acest caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *