Elodia după 10 ani. Reapariție pe site-ul Antena 1

Dacă s-ar întoarce, Elodia ar trebui să primescă o avere de la media care zvonește zilnic despre ea, chiar și la mai mult de 10 ani de la dispariție. De altfel este bine cunoscut faptul că OTV-ul a supraviețuit multă vreme din serialul dispariției Elodiei și, chiar dacă respectivul post s-a închis, obiceiul de a o invoca s-a transmis publicațiilor online. Care, iată, nici după atâta vreme nu încetează să publice știri false în legătură cu aceasta, titrate „Căutarea a luat sfârșit.S-a aflat unde este Elodiaʺ, „Elodia a revenit. Unde a fost văzută astăzi”.

sursa: paginademedia.ro

Recent, această metodă de clickbaiting a fost preluată și de site-ul Antenei 1, care a publicat o știre falsă, retrasă ulterior, care sugera că dispăruta a fost văzută în blocul unde locuia.

De fapt, știrea inițială a fost publicată pe Observator.tv la sfârșitul anului 2017 și relata că asociația de proprietari a blocului a fost nevoită să îi dea pe soțul Elodiei și pe aceasta în judecată, deși femeia a fost declarată moartă încă din 2011, din cauza datoriilor care s-ar fi acumulat la întreținere. De aici a fost preluată și de b1.ro și știrilekanald.ro cu titluri false.

Faptul că site-ul Antena 1 a dezvoltat o pasiune pentru acest subiect reiese și din următorul detaliu: pe  acestă temă au fost publicate nu mai putin de 9 știri, doar anul acesta, chiar dacă subiectul nu mai este de actualitate și nici de interes național. Majoritatea informațiilor sunt legate de familia acesteia și de procesele lor, dar titrarea induce în eroare.

sursa: a1.ro

Dispariția neelucidată a Elodiei, de altfel, a dus de-a lungul vremii la apariția în presă a unei avalanșe de titluri false despre locul unde este aceasta: zidită în peretele unei case, într-o prăpastie din Brașov, într-o mânăstire sau în altă țară, cu o altă identitate.

sursa: i.ytimg.com

Metoda de a câștiga click-uri pe baza știrilor conspiraționiste este de succes, pentru că oamenii sunt atrași de acestea. De-a lungul timpului, tot felul de conspirații au bântuit internetul: de la informații despre vedete care și-au vândut sufletul diavolului sau sunt moarte și înlocuite de impostori, sau că Pădurea Baciu este loc de întâlnire pentru extratereștri, până la zvonuri că Nicolae Ceaușescu nu a murit la Revolutie, că nu este înmormântat la cimitirul Ghencea sau că trăiește în Cuba, care au dus în cele din urmă la deshumarea acestuia pentru prelevarea de probe ADN, dezmințind valul de știri false.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *