Un fost inginer CIA, condamnat pentru că a furnizat informații WikiLeaks

Un fost angajat al CIA a fost găsit vinovat că a furnizat informații clasificate WikiLeaks în 2017, fiind considerat cel mai mare furt informațional din istoria agenției americane.

Joshua Schulte, care lucra ca inginer software, le-a spus juraților că a fost ales de CIA și FBI să fie țapul ispășitor pentru scandalul rușinos în care cele două au fost implicate, ca urmare a publicării multor documente secrete de site-ul WikiLeaks, informează France24.

În pledoaria sa finală, la care a ales să se reprezinte singur, Schulte a susținut că a fost ales în mod special, deși „sute de persoane au avut acces” la informațiile respective.

„Sute de persoane ar fi putut să le fure”, a spus fostul angajat al CIA.

Fostul angajat CIA, acuzat că purta „un război informațional” din închisoare

În ciuda faptului că Schulte susține că guvernul nu are destule dovezi concludente care să indice că el a săvârșit fapta, procurorii au susținut că inginerul a fost motivat să orchestreze scurgerea de informații întrucât era de părere că plângerile privind mediul de lucru i-au fost ignorate de CIA. Furtul informațiilor ar fi fost, conform autorităților, modalitatea sa de a „arde până la temelii” proiectul la care muncise până atunci.

Mai mult, unul dintre procurori a susținut în fața instanței că bărbatul a încercat să ascundă ceea ce a făcut, inclusiv o listă de sarcini pe care scria: „Șterge e-mailurile suspecte”, apoi, din închisoare, ar fi încercat să scurgă alte materiale clasificate în timp ce purta un „război informațional” împotriva guvernului.

Data începerii sentinței încă nu a fost stabilită, întrucât Schulte este acuzat și de posesie și transport de pornografie infantilă. El a pledat nevinovat și în acest caz.

Scandalul Vault 7

Scandalul Vault 7 constă în publicarea unei serii de documente care arătau capacitățile CIA de cyber warfare, prin intermediul unor software-uri care permiteau compromiterea de la distanță a mașinilor, smart TV-urilor, browserelor web, dar și device-urilor Apple și Android.

New Yorker scrie, într-un articol-potret despre Joshua Schulte, că anchetatorii au obținut probe împotriva lui Schulte prin propriile sale lacune în materie de securitate personală. Mai precis, acesta și-ar fi stocat parolele de la spațiul de stocare pe telefonul său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *