Poliția italiană investighează un jurnalist în cadrul unei anchete privind o scurgere de informații

Publicarea unei filmări care conține momentul uciderii unui deținut a stârnit poliția italiană împotriva unui jurnalist. Francesco Pesante a fost interogat și, după ce a fost lăsat să plece, i-a fost confiscat telefonul.

Concret, Pesante, care este directorul general al site-ului de știri L’Immediato, a fost interogat pe 22 iunie în legătură cu implicarea sa în publicarea unui articol care conținea imagini de pe camerele de supraveghere din închisoarea Foggia, conform CPJ.

Investigatorii l-au întrebat pe jurnalist cum a obținut filmările și cine este sursa sa, însă Pesante a refuzat să răspundă. La scurt timp, a fost lăsat să plece fără să fie pus sub acuzare, însă telefonul i-a fost reținut pentru o zi.

Încălcarea libertății presei

Avocatul lui Francesco Pesante a dezvăluit că polițiștii ar fi căutat mesaje privind filmările de pe camerele de supraveghere, în încercarea de a descoperi persoana care a scurs imaginile.

Însă jurnalistul de investigație ar putea în continuare să fie acuzat și condamnat pentru divulgarea de secrete de stat, caz în care acesta riscă până la cinci ani de închisoare, conform codului penal italian. Organizația Committee to Protect Journalists cere autorităților italiene să înceteze orice „anchetă penală în cazul jurnalistului Francesco Pesante și să înceteze imediat să mai hărțuiască membrii presei pentru munca lor”.

„Confiscarea telefonului lui Pesante a încălcat principiile de bază ale libertății presei și a amenințat capacitatea acestuia de a-și proteja sursele. Astfel de măsuri nu își au locul într-o țară din UE, iar autoritățile ar trebui, în schimb, să încurajeze și să sprijine jurnaliștii care relatează despre crima organizată”, se mai arată în declarația CPJ.

Autoritățile investighează, de asemenea, doi ofițeri de poliție neidentificați, care ar fi făcut publice imaginile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *