Întâlnire Biden-bin Salman: Asasinarea lui Khashoggi, umbrită de securitatea energetică

Președintele american, Joe Biden, a declarat că subiectul asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi, în octombrie 2018, a fost adus în discuție în timpul întâlnirii sale cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman.

În ciuda faptului că întrevederea dintre oficialitățile americane și cele saudite s-a concentrat asupra apropierii celor două state, pe fondul nevoii de suplimentare a stocurilor globale de petrol, liderul american a declarat că subiectul drepturilor omului „este foarte important” pentru el, conform Reuters.

„În ceea ce privește uciderea lui Khashoggi, l-am ridicat în fruntea întâlnirii, arătând clar ce credeam despre ea la momentul respectiv și ce cred despre asta acum”, le-a spus Biden reporterilor. „Am fost direct și direct în discutarea asta. Mi-am făcut punctul de vedere clar.”

Arabia Saudită neagă în continuare implicarea în asasinarea lui Khashoggi

Mohammed bin Salman a negat orice legătură cu asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi. Biden susține că serviciile de informații americane contrazic această afirmație, raportul desecretizat de Biden la scurt timp de la venirea sa în funcție indicând că prințul saudit ar fi fost cel care a dat ordinul de omorâre a lui Khashoggi, informează CNN.

Însă acuzațiile americanilor nu ar fi rămas fără răspuns. În timpul discuției la nivel înalt, bin Salman i-ar fi atras atenția lui Biden că au existat încălcări ale dreptului omului și din partea SUA, precum abuzul sexual și fizic asupra prizonierilor din închisoarea Abu Ghraib din Irak de către personalul militar american și uciderea jurnalistei Shireen Abu Akleh în Cisiordania.

„Prințul moștenitor a răspuns la observațiile președintelui Biden cu privire la Khashoggi după ce destul de clar că această crimă, deși este foarte nefericită și detestabilă, este ceva pe care regatul l-a luat foarte în serios (și) a acționat într-un mod de compasiune față de poziția sa de o țară responsabilă”, a spus ministrul de Externe saudit, bin Farhan.

„Acestea sunt probleme, greșeli care se întâmplă în orice țară, inclusiv în SUA. Prințul moștenitor a subliniat că SUA și-au făcut propriile greșeli și au luat măsurile necesare pentru a-i trage pe cei responsabili la răspundere și pentru a aborda aceste greșeli la fel cum a făcut regatul.”

SUA: Mohammed bin Salman, implicat în asasinarea jurnalistului

Un raport realizat de agențiile de intelligence din Statele Unite ale Americii arată că moștenitorul tronului Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a fost implicat în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, în 2018.

Concret, raportul privind moartea jurnalistului Washington Post Jamal Khashoggi concluzionează că operațiunea care l-a vizat pe Khashoggi ar fi avut autorizația lui Mohammed bin Salman, deoarece acesta deține „controlul absolut” asupra operațiunilor de informații și securitate din Arabia Saudită.

Mai mult, echipa de 15 persoane de origine saudită care a sosit la Istanbul în octombrie 2018 includea persoane asociate cu Centrul Saudit pentru Studii și Afaceri Media (CSMARC) de la Curtea Regală, conduși de un consilier apropiat al lui bin Salman. În Turcia ar fi fost prezenți și alți „șapte membri ai echipei de protecție personală de elită al lui Muhammad bin Salman, cunoscută sub numele de Forța de Intervenție Rapidă (RIF)”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *