Departamentul de Justiție din SUA acuză Apple de monopol

Departamentul de Justiție din SUA a decis să dea Apple în judecată și acuză compania de formarea unui monopol în sectorul de telefoane smart și că a crescut prețurile pentru consumatori – toate în timp ce a creat un sistem în care utilizatorii iOS devin tot mai dependenți de produsele Apple.

Împreună cu 16 state, Departamentul de Justiție a  înaintat procesul împotriva Apple, căreia i se mai adaugă acuzații legate de faptul că „subminează aplicațiile, produsele și serviciile care, în caz contrar, i-ar face pe utilizatori mai puțin dependenți de iPhone, ar promova interoperabilitatea și ar reduce costurile pentru consumatori și dezvoltatori”, conform documentului publicat de DOJ.

Limbajul autorităților americane este cât se poate de clar și denunță practicile Apple în cei mai duri termeni. Departamentul de Justiție a enumerat o serie din acțiunile companiei care i-au permis să-și mențină monopolul. Printre ele, blocarea unor aplicații ce ar fi putut face tranziția utilizatorilor către alte device-uri mult mai ușoară, blocarea mesajelor între iOS și Android, dar și interzicerea creării unor alternative de plată digitală pentru cel al Apple.

Apple menține în mod ilegal un monopol asupra telefoanelor inteligente prin impunerea selectivă a unor restricții contractuale și prin reținerea unor elemente de acces esențiale pentru dezvoltatori […] Apple își exercită puterea de monopol pentru a extrage mai mulți bani de la consumatori, dezvoltatori, creatori de conținut, artiști, editori, întreprinderi mici și comercianți, printre alții”, declară DOJ.

Procurorii vor ca Apple să înceteze aceste practici și, dacă monopolul este dovedit, ar putea să ceară companiei să-și despartă anumite servicii. Gigantul american respinge acuzațiile și spune că autoritățile fac o greșeală cu privire la practicile și serviciile oferite prin iOS.

Acest proces amenință ceea ce suntem și principiile care diferențiază produsele Apple pe piețele extrem de competitive. Dacă ar avea succes, ar împiedica capacitatea noastră de a crea tipul de tehnologie pe care oamenii îl așteaptă de la Apple – în care hardware-ul, software-ul și serviciile se intersectează. De asemenea, ar crea un precedent periculos, permițând guvernului să intervină în proiectarea tehnologiei oferite utilizatorilor. Credem că acest proces este greșit din punct de vedere al faptelor și al legii și ne vom apăra ferm”, a declarat purtătorul de cuvânt al Apple, citat de The Verge.

Procesul împotriva Apple nu este singurul în care autoritățile americane vizează un gigant din tech. La finalul anului trecut, DOJ făcea acuzații similare despre monopol (în sectorul motoarelor de căutare) împotriva Google. Cazul este așteptat să ajungă la o concluzie în luna mai, iar de-acum Departamentul de Justiție se va lupta și cu una dintre cele mai valoroase companii din lume, Apple.

Diferența de resurse dintre cele două părți este clară (Apple este evaluată la peste 2.5 trilioane de dolari), lucru ce nu le-a scăpat procurorilor americani, care au spus că atunci „când ai o organizație cu multe resurse care, în opinia noastră, dăunează economiei americane și poporului american, este important pentru noi să ne alocăm resursele pentru a proteja poporul american”.

Departamentul de Justiție pare hotărât să meargă până la final în procesele împotriva Big Tech, într-o mișcare care reflectă atitudinea Uniunii Europene. SUA a rămas în urmă când vine vorba de reglementarea marilor companii tech, însă discuțiile despre inteligența artificială și pericolele social media au schimbat paradigma, în ultimii ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *