ONU afirmă că dezinformarea privind operațiunile de menținere a păcii trebuie combătută
Consiliul de Securitate al ONU a ajuns la concluzia că dezinformarea care vizează operațiunile de menținere a păcii în țările măcinate de conflicte trebuie combătută, întrucât „are un impact negativ asupra misiunilor și a forțelor de menținere a păcii”.
Toate cele 15 state care fac parte din Consiliu au fost de acord că atacurile lansate pe social media la adresa celor 12 operațiuni de menținere a păcii trebuie combătute, informează The Washington Post.
Conform declarației inițiate de Brazilia, care deține președinția forului, ONU trebuie „să îmbunătățească cultura comunicării strategice în cadrul componentelor civile, militare și de poliție” ale misiunilor de menținere a păcii, pentru a proteja civilii.
Mai mult, Consiliul a luat act „cu mare îngrijorare de numărul tot mai mare de dezinformări și dezinformări îndreptate împotriva operațiunilor de menținere a păcii ale Organizației Națiunilor Unite, care pot avea un impact negativ asupra misiunilor și a pacificatorilor”.
Dezinformarea, o armă împotriva ONU
Referindu-se la pericolele la care trupele ONU sunt expuse în ultima vreme, Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a atras atenția că nu doar armele și explozibilii sunt folosite.
„Armele pe care le mânuiesc nu sunt doar pistoale și explozibili. Dezinformarea, dezinformarea și discursul de ură sunt folosite din ce în ce mai mult ca armă de război”, a mai spus acesta.
Fostul premier portughez a amintit de un astfel de caz, când o scrisoare falsă în care se afirma că forțele de menținere a păcii ale ONU din Mali ar colabora cu grupuri armate „a devenit virală pe WhatsApp și a fost preluată de presa națională”. Rezultatul a fost dezastruos, forțele ONU fiind tratate și cu mai multă ostilitate, ceea ce le-a îngreunat misiunea de a proteja civilii.
Printre persoanele care se folosesc de dezinformare împotriva Organizației Națiunilor Unite se numără grupările armate, care folosesc „tehnici obișnuite de război informațional”, a afirmat generalul-locotenent Marcos Da Costa, comandantul forței de menținere a păcii din Congo, în fața Consiliului de Securitate.
„Sentimentul antimisiune prevalează în anumite părți ale țării, care chiar împiedică unele dintre desfășurările noastre. Discursurile nedrepte ale mai multor actori împotriva misiunii pun în pericol siguranța trupelor noastre. Utilizarea pe scară largă a rețelelor de socializare de către grupuri armate și alți factori de sabotaj subminează încrederea în ONU”, a mai spus Da Costa.
Articole asemănătoare
O nouă lege va permite Rusiei să declare jurnaliștii independenți și utilizatorii de social media „agenți străini”
Câteva aplicații pentru jurnaliști: Pushbullet, Transcribe, KineMaster și altele
Logo-ul Organizației Mondiale a Sănătății, folosit pentru a păcăli utilizatorii de internet
Vloggerii ar putea fi amendaţi de CNA, prevede noua lege a audiovizualului
Operațiunea „Spamouflage”: Meta a dejucat o amplă campanie de dezinformare pro-China