Un editor proeminent al Wikipedia a fost arestat în Belarus
Unul dintre cei mai importanți editori ai Wikipedia a fost arestat în Belarus după ce informațiile sale personale au fost scurse într-un grup de Telegram controlat de autoritățile de la Minsk.
Mark Bernstein se află în topul editorilor de conținut al Wikipedia în limba rusă și are un istoric de peste 200.000 de editări la articole inclusiv la cel referitor la invazia Rusiei în Ucraina. Tocmai din cauza acestui articol, Bernstein a fost ridicat de Direcția Generală de Combatere a Crimei Organizate și a Corupției din Belarus care l-a acuzat că ”distribuia informații false antirusești”.
The Verge a contactat Wikipedia pentru o reacție cu privire la arestarea lui Bernstein.
”Echipele de Încredere, Siguranță și Drepturile Omului ale Fundației au monitorizat criza actuală din Ucraina și sunt în strânsă legătură cu comunitățile noastre din regiune pentru a le asigura siguranța și a răspunde nevoilor lor” a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru The Verge.
În mod oficial, însă, Mark Bernstein nu pare a fi pus sub acuzare. Autoritățile din Belarus au spus că dezinforma, dar nici un cap de acuzare nu a fost transmis publicului. Arestarea este probabil legată de legea adoptată de Rusia la începutul lunii martie care prevede pedepsirea cu 15 ani de închisoare a persoanelor care se abat de la linia oficială a Moscovei.
Dacă Belarus va alege să-l extrădeze pe Bernstein sau acesta va fi condamnat acolo pe baza legilor rusești, nu știm încă. Nu ar fi nimic surprinzător, însă, având în vedere istoricul Belarusului de a face jocurile Kremlinului și de a ignora legile internaționale.
Wikipedia nu e pentru prima dată în atenția autorităților. Tot la începutul acestei luni, compania a fost amenințată că platforma sa va fi închisă în Rusia din cauza aceluiași articol despre invazia din Ucraina.
Articole asemănătoare
Bad idea: Israelul vrea să interzică postul Al Jazeera
UPDATE Cine-l atacă pe Iohannis în online? Primele semne duc la USR
Trei lucruri care fac dezinformarea extrem de atractivă pentru publicul larg
Google a plătit 26 de miliarde de dolari pentru a-și menține motorul de căutare implicit, în 2021
Ucraina, FBI și companii americane colaborează pentru a strânge dovezi ale crimelor de război