Ucraina, lovită de un atac cibernetic masiv. Hackerii au lăsat un mesaj: „Așteptați-vă la mai rău”

Mai multe instituții guvernamentale ucrainene, inclusiv Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Educației, au fost lovite de un atac cibernetic masiv. Deși făptașii nu sunt cunoscuți, Kievul au indicat o „listă lungă” de atacuri cibernetice rusești împotriva Ucrainei.

Hackerii, despre care se crede că ar putea acționa în numele Rusiei, au lăsat un mesaj pe site-ul Ministerului de Externe. „Ucraineni! (…) Toate informațiile despre voi au devenit publice. Să vă fie frică și să vă așteaptați la mai rău. Este trecutul, prezentul și viitorul vostru”, se arată în textul publicat în ucraineană, rusă și poloneză, conform The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, a declarat pentru The Guardian: „Ca urmare a unui atac cibernetic masiv, site-ul web al Ministerului Afacerilor Externe și al altor agenții guvernamentale este temporar oprit”.

Image

Mai mult, steagul și harta Ucrainei erau tăiate, iar hackerii au făcut referire și la ”pământul istoric” – noțiune adânc implementată în mentalitatea Kremlinului. Termenul a fost folosit anterior de Rusia pentru a promova ideea că Ucraina nu are drept la suveranitate statală, întrucât o parte considerabilă din teritoriul său a aparținut anterior Rusiei.

Inclusiv Putin ar fi promovat această idee de-a lungul timpului. În cadrul summitului NATO din 2008, liderul de la Kremlin ar fi afirmat că „Ucraina nici măcar nu este un stat! Ce este Ucraina? O parte din teritoriul său este în Europa de Est, dar o altă parte, una considerabilă, a fost un cadou de la noi!”. În discursul său din 18 martie 2014, care a marcat anexarea Crimeei, Putin a declarat că rușii și ucrainenii „sunt un singur popor. Kievul este mama orașelor rusești. Rusia Kieveană este sursa noastră comună și nu putem trăi unul fără celălalt”, scrie LSE.

Atacul a survenit după ce discuțiile de securitate dintre Moscova și SUA și aliații săi din această săptămână s-au încheiat fără a ajunge la o concluzie clară. Rusia a solicitat o asigurare că Ucraina și Georgia nu se vor alătura niciodată NATO, dar și că Alianța Transatlantică își va retrage trupele din statele europene, revenind astfel la condițiile de dinainte de 1997.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *